НОВИНИ

Николай Василев: Без еврозоната няма как да повишим икономическите показатели

Рейтинговата агенция "Standar&Poor’s" потвърди кредитния рейтинг на България с положителна перспектива. Агенцията е потвърдила дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута - три пъти B- с положителна перспектива. Какво значи това за икономиката ни и докога ще чакаме за т.нар. чакалня на еврозоната - гост по темата в Сутрешния блок на БНТ1 беше Николай Василев, бивш министър на икономиката.

bnt avatar logo
от БНТ
08:22, 05.06.2019
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Ако приемем, че рейтингите на големи държави като САЩ и Германия са три пъти A, това значи, че България е на най-ниското ниво три пъти B-, това е добър кредитен рейтинг. Икономическите показатели на страната са добри според мен, но няма да отлепим по-нагоре, ако не ни приемат в еврозоната, обясни Василев.

По думите му, закъснели сме с цяло едно десетилетие за приема в еврозоната.

Николай Василев, бивш министър на икономиката: Причините за това са, че частично България може да не е достатъчно активна, от друга страна, може да не ни искат. За мен въпросът е само политически.

България има остър, рязък ръст на заплатите през последните 3-4 години, той ще продължи. Но който иска по-високи заплати трябва да знае, че някои цени малко ще се вдигнат. Ако влезем в еврозоната, цените на някои други стоки пък ще паднат, например европейските автомобили, обясни икономистът.

Николай Василев, бивш министър на икономиката: За мен има две големи ползи от приемането на еврото. По-малката е икономическата - повече инвестиции, търговия, туризъм. Втората, за която по-малко говорим, е по-важна - това е международният имидж на страната.

Решението за приемане на България в еврозоната ще бъде политическо, каза в заключение Василев.

Вижте целия разговор във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Крадци задигнаха част от фуража на животните в зоопарк - Благоевград
Крадци задигнаха част от фуража на животните в зоопарк - Благоевград
Евакуираните жители на Тутраканци ще се върнат в домовете си още днес
Евакуираните жители на Тутраканци ще се върнат в домовете си още днес