НОВИНИ

Николина Ангелкова: Недопустимо е да се събира такса "празен стол"

Касова бележка, публикувана в социалните мрежи предизвика масирани проверки в известен ресторант в Созопол. От бележката се вижда, че в сметката е начислена и такса за празен стол. Това възмути хиляди и провокира премиера да разпореди незабавна проверка. Късно снощи НАП, Комисията за защита на конкуренцията и министерството на туризма са изпратили свои екипи.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
16:03, 10.08.2017
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Управителят на заведението заяви, че причината за необичайния касов бон е скандал между компанията, седнала на тази маса и сервитьора. Управителят обясни, че компанията не е предупредила, че няма да заеме останалите празни столове въпреки предварителната резервация.

От Комисията за защита на потребителите заявиха, че санкция за начислената такса "празен стол" ще има, като се позоваха на Закона за туризма с обяснението - не може да се иска такса за услуга, която не се предлага в менюто.

Министърът на туризма Николина Ангелкова беше по обяд да провери ситуацията на място. Тя е категорична, че подобна практика нанася вреди на туристическата индустрия у нас.

Николина Ангелкова, министър на туризма: На първо място е недопустимо да се събира такса "празен стол", независимо от ситуацията. Ако има нарушаване на обществения ред, съответно трябва да се сигнализира до МВР, има си закони за това, а не да се търсят такива иновативни в кавички начини, които изключително много вредят на българския туризъм. Всъщност нашата проверка показа, че ресторантът отговаря на две звезди, но удостоверението, което има е на името на друг ресторант, но същевременно те са стартирали процедурата за промяна на обстоятелствата. Това, което е важно и кметът на общината съответно да попълни всичко в Националния туристически регистър и оттам да има информация за потребителите. И КЗП също така вероятно ще наложи глоба за нелоялна търговска практика и е много важно такива ситуации да не се повтарят, защото пак казвам - това изключително много вреди на имиджа на българския туризъм.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Търси се спешно решение за пътя през Кресненското дефиле
​Търси се спешно решение за пътя през Кресненското дефиле
Пет местности, които си заслужава да посетите на Витоша
Пет местности, които си заслужава да посетите на Витоша