НОВИНИ

Николина Ангелкова: Очакваме добър летен сезон

В студиото на „Още от деня“ министърът на туризма Николина Ангелкова направи прогноза за добър летен туристически сезон тази година, като предвиди ръст на туристите между 5 и 10%. Тя отбеляза, че се очаква броят на туристите от Русия да остане същият като този миналата година, тъй като геополитическата ситуация има отражение върху потока туристи.

bnt avatar logo
от БНТ
18:45, 13.04.2018
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Още от миналата година текат подготовките за летния сезон, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя допълни, че още в началото на годината са резервирани 90% от четири- и пет-звездните хотели, като се очаква ръст от между 5 и 10%.

Николина Ангелкова, министър на туризма: За нас приоритетно е спазването на закона. И това лято ще има масови проверки по плажовете, може би ще бъдат двойно повече.

Ще се извършват проверки за правилно стопанисване на плажовете - наличието на спасители, медицинско обслужване, поставяеми обекти, оказателни табели, заяви Ангелкова. Тя припомни, че и това лято ще е активен телефон за сигнали.

Министърът на туризма заяви, че България утвърждава позициите си на желана туристическа дестинация. Като пример тя посочи туристите от Германия, които за втора поредна година са на първо място. След това следват гостите от Румъния, Русия, Турция, Гърция, Сърбия, Македония, Полша и Чехия. Ангелкова призна, че обтегнатите отношения с Русия оказват влияние на туристическия поток.

Николина Ангелкова, министър на туризма:Това, което очакваме от страна на броя на руските туристи, е да се зарази броят им от миналата година. Имаме прекрасни отношения с министъра на туризма на Русия и той потвърди, че България остава предпочитана дестинация за руски туристи.

Николина Ангелкова заяви, че визите за руски туристи ще бъдат издавани в рамките на 24 часа.

;

Тя цитира изследване на „Галъп“, според което над 40% от българите са почивали през лятото между юли и септември на Българското черноморие.

Нямаме информация за фирмите, които печелят концесии, заяви Ангелкова, като допълни, че собствеността им не интересува Министерството на туризма.

Министърът на туризма отбеляза, че и тази година цените на шезлонг и чадър ще варират.

Ангелкова изрази съболезнованията си на близките на загиналите в катастрофата на АМ „Тракия“ и пожела на пострадалите скорошно и пълно възстановяване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владимир Тодоров: Видеорегистраторите щяха да ни кажат фактите за катастрофата
Владимир Тодоров: Видеорегистраторите щяха да ни кажат фактите за катастрофата
Последно сбогом с големия български композитор Тончо Русев
Последно сбогом с големия български композитор Тончо Русев