За цялото лято има подадени само 2 официални жалби срещу шум в български хотели. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова, след срещата с бранша за отчитане на резултатите от летния сезон. Стана ясно и че системата за туристическа информация, която ще свърже хотелите с НАП и данъчните ще заработи от догодина. В момента туристическото министерство изгражда и система за лицево разпознаване, която ще служи в улеснение на бранша при различни административни дейности.

От началото на годината от международен туризъм в хазната са постъпили 2 милиарда евро. Само за юни и юли приходите са 1,2 милиарда евро, което е ръст с над 8%, отчете министър Николина Ангелкова. Най-много туристи имаме от Румъния, Германия и Гърция, следвани от Русия и Турция.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Имаме изключително големи ръстове и по отношение на Чехия, на Полша, Израел, имаме нови пазари за лятото като САЩ, Норвегия, Испания включително. Така, че успяваме и това лято да се позиционираме, като една изключително устойчива и успешна туристическа дестинация.

Това лято са извършени над 300 проверки. Наложени са глоби за 600 000 лв. Получените жалби са наполовина по-малко, като най-често те са били за липса на спасители или за заета допълнителна търговска площ без разрешение.

Предстоящият зимен сезон отново ще започне с неяснота около изграждането на втори кабинков лифт, в най-посещавания зимен курорт у нас - Банско. Според Ангелкова, за да имаме повече успехи в зимния туризъм, трябва да се обърне внимание, както на големите, така и на по-неизвестните курорти.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Включително и в Стара Планина имаме, много добри курорти, Ком и Узана, които трябва да бъдат развивани и следва да им се обърне внимание. Лифтовете и влековете, доказано, и в бялата книга по транспорт на ЕК и във всички анализи са най-екологичният транспорт.

От туристическият бранш поискаха повече пари за реклама на България, защото досегашните увеличения давали резултат.

© БТА