НОВИНИ

Николов: Има варианти за възвръщането на средствата за реакторите

В отговор на твърденията за реакторите на Радан Кънев заместник-председателят на комисията по енергетика в парламента Валентин Николов изтъкна, че има варианти за възвръщането на средствата за реакторите и страната ни трябва да избере най-подходящия от тях.

bnt avatar logo
от БНТ
08:56, 23.09.2016
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

"Сега българският парламент направи така, че народът да не плаща тези безумни лихви всеки ден, които се трупат на наша сметка, и ако влезем в съдебни процедури и не ги платим сега, ние ще ги платим по-късно с огромни размери", обясни Валентин Николов и така опонира на лидера на ДСБ Радан Кънев. Той също заяви, че е виждал оборудването в Ижорските заводи, сега трябва да решим какво да правим с това оборудване. Руската страна не иска да преговаря за него, преди ние да направим плащанията, каза още депутатът от ГЕРБ.

Дотук българската държава е вложила 1 млрд. 480 млн. лв. в площадката на АЕЦ "Белене" и в момента дължи над 1 млрд. и 200 млн. лв. за самото оборудване, съобщи Николов. Вариантите са или да се направи наново оценка на площадката на Белене, тъй като срокът е изтекъл, или да се мисли вариант единият блок да бъде сложен в АЕЦ "Козлодуй", както е решението от 2012 г. Третият вариант е за продажба, какъвто случай сме имали - за АЕЦ "Белене" сме имали готов реактор, който сме продали на руската страна и в момента работи в калининската АЕЦ, посочи Валентин Николов.

"България вече веднъж е продала за жълти стотинки реактор и ние имаме този опит", коментира зам.-председателят на енергийната комисия в НС.

Вижте какво още каза Николов във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Музикално турне „Да живеем в чистота“
Музикално турне „Да живеем в чистота“
Арнаудова: Има доказателства, че Захариев е дошъл да се обучава за тероризъм
Арнаудова: Има доказателства, че Захариев е дошъл да се обучава за тероризъм