НОВИНИ

Как да приготвим традиционен рибен курбан?

Днес почитаме паметта на Свети Николай Чудотворец, покровител на моряците и рибарите, на семейството и рода. Освен именниците, днес празнуват банкерите, търговците и всички жители на Бургас. На честването в морския град беше отслужена тържествена литургия. По традиция в центъра беше приготвен никулденския рибен курбан. Жители и гости на града се наредиха търпеливо на опашка и опитаха вкусната чорба.Зоя Велинова попита майстори-готвачи как да приготвим шарана, както и традиционния рибен курбан.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:14, 06.12.2017
7162
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Според преданията Свети Никола спасил една пробита лодка от потъване, като запушил дупката с шаран. Това е и причината на Никулден рибата да присъства на трапезата. Може да е и друг вид, но задължително да има люспи. А при чистенето им, ако паднат, не трябва да се настъпват - не било на хубаво. Иначе няколко най-големи люспи от шарана е добре да се сложат в портфейла, за да носят пари през годината.

Калоян Костадинов: На Никулден най-много приготвяме шаран с плънка.

Отделно се прави плънката с лук, орехчета, стафиди, ориз. Задушава се, с нея се пълни шарана, зашива се с конец и после се пече на фурна.

Шарана освен пълнен, може да го приготвим и пържен, на котлети. Така по-лесно се отделят костите от него. По българска традиция на Никулден задължително трябва да има и рибен курбан, приготвен поне от 4 вида риба.

Христина Вафиати - майстор-готвач: Колкото повече вида риба, толкова по-добре. Слагаме още дивисил, морков, целина, картоф, чушка - колкото повече подправки има, толкова по-вкусна е чорбата.

На Никулден за всички трябва да има радост, топлина и храна. И бедни, и богати, да хапнат риба. Затова и в софийския храм "Свети Седмочисленици" беше раздаден рибен курбан.

Камен Атов: Трябва да се спази традицията и на Никулден всеки да седне и да опита риба. Затова ние организирахме това събитие, с топла чорба в този студен ден всички да опитат и да хапнат.

След раздаването на курбана и празничната литургия отец Николай отправи благословия към всички православни християни.

Отец Николай - храм "Свети Седмочисленици": Свети Николай да им помага във всичко добро и да ги предпазва от злото. Честит празник и за много години.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Речни експерти правят електронен портал, за да улеснят корабоплаването по Дунав
Речни експерти правят електронен портал, за да улеснят корабоплаването по Дунав
Има ли сили прокуратурата да разследва всички приватизационни сделки?
Има ли сили прокуратурата да разследва всички приватизационни сделки?