НОВИНИ

НИМ дарява утрешните си приходи за възстановяване на щетите в Италия

Към по-висока посещаемост на Националния исторически музей утре призова директорът му Божидар Димитров. Приходите от билети в празничния за страната ни ден, ще бъдат дарени за възстановяване на щетите от земетресението в Италия. Огромна част от разрушените там сгради са паметници на културата.

bnt avatar logo
от Мария Сивкова - Илиева
19:30, 05.09.2016
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Аматриче - старинна съкровищница на едни от най-красивите сгради в Италия, известен още и като "града на стоте църкви". След разрушителното земетресение от 24 август градчето и околностите му, привличащи милиони туристи, на практика са заличени. 293 исторически сгради са повредени или напълно разрушени. За възстановяването им са нужни милиарди. По тази причина италианските музеи дариха приходите си за уикенда в размер на 610 хиляди евро за възстановяването им. Към тях се присъединяват и колегите им от Националния исторически музей в София.

Проф. Божидар Димитров - директор на Национален исторически музей
"Това е знак на човешка солидарност преди всичко, професионална солидарност също и до известна степен връщане на жеста, който направи папа Франциск за възстановяване на Голямата базилика. Той ни отпусна 5 хиляди евро, които са събрани от църковните данъци на италианците."

Историята е учителка на народите и затова трябва да съхраняваме паметниците ѝ, припомни професорът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прогнозират опашки пред казаните за варене на ракия
Прогнозират опашки пред казаните за варене на ракия
Малък процент от мигрантите  в ЕС са разпределени, сочат данни на ЕК
Малък процент от мигрантите в ЕС са разпределени, сочат данни на ЕК