На 18 юли (сряда) от 17 ч в Националния военноисторически музей (НВИМ) ще бъде открита изложба „Спасените бойни знамена на Българската армия“. Тя е посветена на 140 години от създаването на Българската армия и 100 години от края на Първата световна война.

В изложбата за първи път ще бъдат представени оригиналите на всички спасени бойни знамена на българските полкове, участвали в Първата световна война, които се съхраняват в Националния военноисторически музей.

Българските офицери и войници, останали в заложничество, свалят от дръжките знамената и за да не ги предадат във вражески ръце, с риск за живота си, ги укриват и пренасят в България.

Този акт на себеотрицание остава в историята като един от най-емблематичните примери за опазване честта и славата на Българската армия.

НВИМ представя оригиналните знамена на българското опълчение

НВИМ представя оригиналните знамена на българското опълчение

Националният военноисторически музей представя днес оригиналните знамена на българското опълчение. Знамената са общо пет. Най-голям интерес предизвик...

Точно 100 години след тези събития Националният военноисторически музей ще припомни, че 140-годишната ни армия няма пленено знаме и въпреки тежките битки, които е водила, и пораженията, които е претърпявала, винаги е успявала да запази честта на Родината.

Освен бойните светини в изложбата ще бъдат показани и вещи на спасителите на знамената, възпоменателни гривни и ордени, които ще допълнят разказа за героизма и честта на българския войн.

Изложбата може да бъде разгледана до 19 август.