Уникална изложба на златарското изкуство по българските земи през последните 4 века се откри днес в Националния исторически музей. В нея са представени над 500 украшения, събрани в най-голямата българска частна етнографска колекция.

София

Първите си експонати Антонио Василев събира през далечната 1992-1993-та година. След това интересът му към колекционирството се засилва и 25 години по-късно се оказва, че е събрал най-голямата сбирка, проследяваща развитието на златарството и бижутерството по българските земи. В нея може да се видят пафти, пръстени, накити, обеци, амулети и всички видове украшения, използвани от българската жена в миналото.

Антонио Василев, колекционер: "В основата на колекцията стоят пафтите, защото те са задължителният атрибут при една сватба. Всеки един от годениците е бил длъжен да дари съпругата си с пафта. Пафта и пръстен, това са задължителните атрибути на българката при сватбата."

По-голямата част от изложените предмети имат и сакрално значение. Като например украшения с форма на нокът и амулети с изобразени светци и религиозни символи. Женските накити звънтят и дрънчат и така предпазват носещият ги от зли сили, а с лъскавината си пазят от зли очи. Според екперти в областта изложбата е уникална и с това, че показаните експонати са с изключително качество.

Проф. Валери Стефанов, председател на Съюза на колекционерите в България: "Тя говори и за таланта на българският народ. Това не са просто известни художници творци, това са просто анонимни майстори. Т.е. намираме се в средоточието на една битова култура, която е с истински естетически блясък. Впечатляващо е, че българинът във векове, в които ние си мислим, че са мрачни, че едва ли не народът живее само по колибите, е успял да възпита този вкус и да създаде такива ценности."

Изложбата може да бъде видяна до 1 юни, а ако интересът към нея е продължава от Националния исторически музей обещават да удължат срока за посетители.