НОВИНИ

НИМ с изложба на християнско изкуство в Третяковската галерия в Москва

Националният исторически музей с изложба в световноизвестната Третяковска галерия в Москва. Шедьоврите на християнското изкуство от България ще бъдат на разположение на жителите и гостите на руската столица от днес до втори септември.Подробности от нашите пратеници в Русия - Валерия Видева и оператора Николай Балкански.

bnt avatar logo
от Валерия Видева
21:19, 29.06.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

За първи път в своята история Националният исторически музей ще представи своя изложба в най-важното хранилище на руското изкуство - Третяковската галерия. Предметите шедьоври са 48 на брой и показват основните етапи в развитието на християнската култура и изкуство от епохата на Византийското влияние до периода на националното възраждане, когато се сформират местните иконописни школи. Уникалните експонати включват древни икони, ръкописи и бродирани тъкани, сред които сребърната дарохранителница от манастира „Възнесение“.

Елена Саенкова, куратор на изложбата: Много трудно беше да подберем експонатите, тъй като всеки от тях е уникален. Но за хората, които се интересуват от средновековното изкуство най-голям интерес предизвикват най-древните паметници. Такива като иконата на Христос Пантократор и Христос в гроба.
Емануил Мутафов, директор на Института за изследване на изкуствата при БАН: Това е едно знаково събитие, тъй като от една страна се излагат предмети на иконописта, на църковната утвар и ръкописи. От друга страна това е едно събитие, което се надявам, че ще затвърди духовния характер на българо-руските взаимоотношения.
;

Експонатите са подбрани от фондовете на Националния исторически музей в София, от музея „Старинен Несебър“ и Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.

Очаквано изложбата предизвика огромен интерес от страна на посетителите. На откриването присъстваха министърът на културата Боил Банов, генералният директор на Третяковската галерия Зелфира Трегулова и посланикът на България в Русия Бойко Коцев, както и висши духовници.

В параклиса в галерията беше представена и чудотворната икона на света Богородица Труеручица от Троянския манастир.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Празници на българското кино в Рим
Празници на българското кино в Рим
„Файненшъл таймс“ отваря офис в София
„Файненшъл таймс“ отваря офис в София