НОВИНИ

НИМХ: ​Големият студ ще продължи и през следващата седмица

Ще има доста голям студ, който ще започне в петък вечерта и ще продължи и през следващата седмица, като може би на 12-13 януари "ще излезем от това студено време". Това каза проф. д-р Христомир Брънзов - директор на Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ при БАН, който участва в Националния щаб във връзка с прогнозите за усложняване на метеорологичната обстановка в страната.

bnt avatar logo
от БТА
13:47, 05.01.2017
Чете се за: 02:33 мин.
У нас
нимх ​големият студ продължи следващата седмица

НИМХ-БАН участва в заседанията на щаба, като предоставя информация как се променя прогнозата за времето. За тази цел използваме всички ресурси, които имаме като модели и информация - от спътници, от радари, от станциите на НИМХ-БАН, за да изготвяме достоверни прогнози за щаба, обясни проф. Брънзов.

Валежите ще са основно на 5 и 6 януари, а от 7-8 януари се очаква да започне сериозно застудяване

Валежите ще са основно през тази вечер и утре, като ще са повече в Северна и Североизточна България, а след това - в събота и неделя, ще спират, прогнозира директорът на НИМХ-БАН. Ще има също и много силен вятър. Ще има и навявания, но "застудяването няма да е нещо уникално, което никога не се е случвало в България, но ни очаква сериозен зимен период", коментира проф. Брънзов.

Директорът на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН обясни, че когато валежите спрат, времето ще се изясни и ще започне сериозно застудяване - от 7-8 януари, което вероятно ще се задържи до 11-12 януари. До тогава се очаква дори и през деня да има отрицателни температури, а на някои места температурите да паднат до минус 20 и до минус 22 градуса - в котловините. След това "времето ще стане нормално за зимата и ще излезем от този леден период", прогнозира проф. Брънзов.

Подобен студен период е имало и през други зими у нас и не е нещо катастрофално, но все се очаква "сериозна зимна ситуация", обясни той. "Затова държавата взима съответните адекватни мерки и хубавото е, че се опират на прогнозата, която НИМХ-БАН прави детайлно за Националния щаб. Целта е да се знае къде какво време се очаква в страната", коментира проф. Христомир Брънзов.

На какви метеорологични фактори се дължи сегашното застудяване в страната?

Ситуацията със застудяването е доста сложна, защото има два циклона, а единият ще се придвижи и ще се настани почти над България и затова вятърът ще е много силен, обясни директорът на НИМХ-БАН на какво се дължи очакването застудяване у нас.

"През дните на застудяването вятърът ще бъде в различна посока в различните части на страната, защото циклонът ще завърта вятъра в посока - обратна на часовниковата стрелка", поясни проф. Брънзов. По този начин в едната част на страната вятърът може да бъде североизточен, в другата - може да бъде северозападен, и това да е в Западна България, но поради това, че този циклон ще е над страната ще има много силен вятър, обясни метеорологът.

Силният вятър допълнително ще създаде проблеми, но не само с навявания, но и с това, че при температури от минус 10 и минус 15 градуса, както и при вятър със скорост 7-8 метра в секунда хората ще имат усещането, че е минус 25 градуса, каза директорът на НИМХ-БАН. Затова проф. Брънзов отбеляза, че не е желателно хората да се навън в такова време, защото има опасност от измръзвания.

Заради силния вятър се очаква да има и преспи в отделни части на страната, защото снегът няма да се стопи при тези ниски температури, каза проф. Брънзов. Той отново препоръча при ниските температури на 6 и 7 януари, придружени със силен вятър, да не се правят разходки навън, защото усещането ще е за много голям студ и има опасност от измръзвания при деца и възрастни хора. Прогнозите са ни, че най-тежко ще е положението в Централна, Северна и Североизточна България, заяви директорът на НИМХ-БАН.

Януари е най-студеният месец в България

Януари е най-студеният месец в България и през него са измерени най-ниските температури в страната, каза проф. Брънзов. Той припомни, че всяка година у нас има зимни периоди с около минус 20 и над минус 20 градуса, но отбеляза, че е "хубаво, че сега правителството взема мерки и те се обявяват публично". Директорът на НИМХ-БАН посочи, че заради информациите за предстоящото застудяване "хората смятат, че ще настъпи някакъв апокалипсис", но добави, че "държавата се подготвя, за да няма такива случаи, каквито имаше между Коледа и Нова година със затрупани и бедстващи хора, и с преобърнати тирове по пътищата".

Подготвя се и елетропреносната мрежа и мобилните оператори, а пристанищата вероятно ще бъдат затворени заради вятъра и вълнението на морето. Затова е нормално, че правителството взима превантивни мерки, за да не се случват сривове в системите, коментира директорът на НИМХ-БАН.

Климатичната справка на НИМХ-БАН определя януари като най-студения месец от годината и обикновено той определя характера на зимата - мека, нормална или сурова. През януари са регистрирани най-големите аномалии на времето в нашата страна. При нахлувания на арктичен въздух, след изясняване са достигани най-ниските температури в повечето райони на страната, а абсолютният минимум за страната е минус 38,3 градуса, измерен в Трън през 1947 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сърбия ще поиска от Франция да екстрадира Рамуш Харадинай
Сърбия ще поиска от Франция да екстрадира Рамуш Харадинай
От днес в столицата може да се заплаща годишния данък за МПС
От днес в столицата може да се заплаща годишния данък за МПС