Институтът по метеорология и хидрология ще се отдели от структурите на БАН, но частично. Това решение взе след двучасово заседание Общото събрание на Академията. Предвижда се в бъдещата структура да премине само оперативната дейност на НИМХ, служителите и учените, които желаят това. Напрежението между двете страни в спора обаче не стихва.

Проф. Евелина Славчева - председател на Общото събрание на БАН: БАН трябва да запази своя комплексен характер на научната си дейност и желае да продължи изследвания в областта на климата, водите. Ние желаем тази научна дейност да остане в рамките на академията, разбира се без да спираме всички учени, които желаят да излязат, да го направят.

Така може да се окаже, че научната дейност остава, а учените излизат. Чия собственост ще станат активите на института, станциите и техниката - ще решава работна група. Докато НИМХ е в семейството на БАН обаче, всичко ще си е както досега.

Акад. Юлиян Ревалски - председател на БАН: Предполагам ОС няма да има нищо против докато трае процеса на уреждане на нещата, да им бъде предоставено да го ползват безвъзмездно.
БАН гласува за частично изваждане на НИМХ от структурата им

БАН гласува за частично изваждане на НИМХ от структурата им

Общото събрание на БАН изразява съгласие за частично извеждане на НИМХ от структурата на БАН и преминаването в нова структура, създадена от Министерск...

Вече бившият директор на института смята, че предстоят "дълги години на разделяне" с Академията.

Проф. Христомир Брънзов - бивш директор на НИМХ: Това е едно напълно неработещо решение и мисля, че с този замисъл е и предложено. Като искаш нещо да не стане, правиш комисия и го даваш на нея.

Така на този етап нито академиците, нито метеоролозите са доволни от развитието на ситуацията.

Проф. Евелина Славчева - председател на Общото събрание на БАН: Нашето виждане е, че това е грешка.


БАН освободи шефа на НИМХ

БАН освободи шефа на НИМХ

БАН освободи шефа на Националния институт по метеорология и хидрология заради уронване на престижа. В знак на солидарност целият ръководен екип на Инс...

Но докато прогнозите как ще се развият преговорите остават неясни, се очертава нов проблем. Институтът е без ръководство след отстраняването на директора и подадените оставки от екипа му.

Проф. Христомир Брънзов - бивш директор на НИМХ: Няма кой един документ, един платежен да подпише, така че той се движи по инерция, може би още два три дена максимум ще изкара, и след това ще настане пълен колапс, защото няма да може да работи.

Конкурсът за нов директор не е приключил, но метеоролозите вече предупредиха, че няма да допуснат външен човек.

Красимир Вълчев: НИМХ ще продължи да работи като хидрометеорологична служба

Красимир Вълчев: НИМХ ще продължи да работи като хидрометеорологична служба

Приветствам решението на Общото събрание на БАН, каза днес в Кюстендил министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Решението касае частично...

Министърът на образованието и науката приветства решението на Общото събрание на БАН за частично отделяне на НИМХ. В Кюстендил Красимир Вълчев обясни, че служителите, които искат, могат да останат на работа в БАН, а останалите, които не искат, могат да излязат заедно с оперативната дейност и НИМХ.

Според министъра има редица уточняващи въпроси, свързани с отделянето на оперативната дейност на института. Необходимо е да се осигури правоприемственост на всички договори,които са сключени до момента.

Красимир Вълчев, министър на образованието науката: Трябва или да се закрие институтът в рамките на БАН, преди ние да открием институт, или той да бъде разделен, за да може да изведем цялата тази съвкупност от права и задължения, договори, които имаме в НИХМ. Това, което искам да ви уверя, е че ще продължи НИМХ да работи като национална хидро- и метеорологична служба.