НОВИНИ

НИМХ продължава спора с БАН

От 1 януари Националният институт по метеорология и хидрология е отделен от БАН в самостоятелен институт. Днес просветният министър Красимир Вълчев посети синоптиците, за да им обещае достатъчно средства занапред и да ги помоли да си сътрудничат с БАН. Синоптиците обаче продължават спора с Академията заради сграда, която от БАН искат за седемте души, които решиха да напуснат Института и да останат в Академията.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:05, 03.01.2019
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Пред синоптиците от НИМХ министър Красимир Вълчев каза, че преминаването им към министерството няма да създаде никакви проблеми с функционирането на института. Обеща и добро финансиране от държавата за изготвяне на прогнозата за времето. Според него тази година в бюджета ще има повече средства. НИМХ освен че ще прави прогнозата, остава и научен институт, предстои приемането на правилника му за работа.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Аз се надявам,че ще продължите доброто взаимодействие с институтите на БАН, защото то е необходимо за вашата дейност, необходимо е за тяхната дейност. През последните месеци се натрупаха емоции, които съм убеден, че през следващите ще отшумят.

Стана ясно обаче, че конфликтът с БАН продължава заради една от сградите на НИМХ, която Академията иска за 7-те души от общо 700 решили да останат в нея.

Красимир Вълчев: Става въпрос конкретно за една сграда, която трябва да уточним как ще се ползва, от кого ще се ползва, дали ще се раздели, може би тази сграда в момента е единственият неизяснен въпрос, който остава, тъй като тя беше определена и за седалище на новосъздадения институт към БАН.
Проф. Христомир Брънзов, зам.-директор на НИМХ: В момента това, което те искат е една двуетажна сграда, която единият етаж е пълен с хора, другият етаж - частично, там е библиотеката, те искат тази сграда да я вземат за тези 7 човека, защото реално 7 души ще работят в София, къде да оставим ние нашите колеги, които са над 30 човека, които работят. Това са искания, които са неосъществими.

От НИМХ казаха още, че Административния съд е спрял създаването на Института към БАН и такова юридическо лица с днешна дата няма. Според министъра обаче, който се стреми да помири страните, е създадена работна група, която ще решава спорния въпрос. Очаква се решението да е следващата седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без консенсус за стената с Мексико
Без консенсус за стената с Мексико
Министър Вълчев: Няма да има модули в изпита след 7. клас
Министър Вълчев: Няма да има модули в изпита след 7. клас