НОВИНИ

Нинова: С ветото си президентът дава златен шанс да надделее здравият разум

Президентът Радев дава златен шанс на правителството и мнозинството в НС с ветото върху антикорупционния закон. Здравият разум и истинското желание за борба с корупцията да надделее“. Това написа във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова. Според нея подкрепата за ветото би било само една стъпка в правилната посока, а втората би била да се чуят аргументите на БСП при вота на недоверие за корупцията на правителството на Борисов.

bnt avatar logo
от БНТ
13:42, 02.01.2018
Чете се за: 01:02 мин.
У нас
нинова ветото президентът дава златен шанс надделее здравият разум

„Не се ли справим с корупцията, не можем да решим нито един от другите проблеми - бедност, здравеопазване, образование, демография. Или всички осъзнаваме това и променяме нещата, или правителството на Борисов ще ни тегли все по-надолу“, коментира още лидерът на "червените".

По думите на Нинова изпращаме 2017 г. под знака на тежките оценки, дадени на България от авторитетни европейски издания. "Британският вестник "Гардиън" и немският "Ди цайт" ни определят като най-корумпираната страна в Европейския съюз, която застава начело на председателството. Тя подчерта, че сме започнали 2018 г. с негативния анализ на френския "Журнал дю Диманш", който пише: “Корупцията в България е ендемична. Корупцията е навсякъде."коментира Нинова.

„Този път оценките не са от "лошата" БСП, която иска да ни изложи пред Европа. Те са от сърцето на Европа, от най-големите в ЕС -Германия, Франция, Великобритания. Защо мълчите, г-н Борисов.

Вие имате огромно влияние в европейските столици. Отговорете на тези обвинения към страната ни. Сигурно няма да го направите и причината е описана в "Ди Цайт": "корумпирани, но послушни", пише председателят на левицата. Според нея това струва 10 млрд. лева годишно, които се крадат от българската икономика, българските семейства и домакинства. По думите й корупцията е в основата на крещящата бедност и несправедливост. Нинова обяснява, че по-важно дори от външните мнения е това на българския народ, който поставя корупцията на челно място в класациите на най-тежките проблеми за живота му. „Вместо правителството на Борисов да прогледне реално за този проблем, имитира действия“, коментира тя. По думите ѝ приетият по Коледа антикорупционен закон е определен от авторитетно френско издание така: "направо може да ви разсмее." Лидерът на БСП пише още, че за европейската общественост корупцията в България все още стряска Брюксел и класира България сред трите най-корумпирани страни в Европа.

„Така започва българското председателство, за съжаление. Но още не е късно да се вземат мерки."

;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русенци направиха петиция за освобождаването от такса мост
Русенци направиха петиция за освобождаването от такса "мост"
 Уникален календар показа музеят в Кюстендил
Уникален календар показа музеят в Кюстендил