НОВИНИ

Нинова за чумата по прасетата: Борисов се подигра с тревогите на хората

В позиция до медиите лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска прокуратурата да разследва длъжностни лица, които са виновни за разпространението на африканската чума.

Александър Марков
от Александър Марков
20:43, 03.08.2019
Чете се за: 00:28 мин.
У нас

Нинова посочва, че премиерът Бойко Борисов, цитирам, "се е подиграл с тревогите на хората" и противопоставя едрите собственици на свинеферми на дребните стопани.

Тя предлага с бюджетния излишък да се изкупят прасетата на пазарни цени, да се възстановят ветеринарните служби, да се организира отстрел на дивите прасета и да се създадат екарисажи.

;

Във Фейсбук земеделският министър Десислава Танева отговори, че не прави чест на Корнелия Нинова и БСП да се опитват да спечелят избиратели в този тежък момент.

Танева уверява, че държавата взима всички необходими мерки за ограничаве на заразата и че са отделени 4,5 млн. лева за доброволно почистване и дезинфекция на личните стопанства.

;

По 300 лева ще получат стопанства без мерки за биосигурност, които доброволно са усвоили месото от нерегистрираните животни в 20-километровите санитарни зони и по 300 лв. - онези, чиито прасета са унищожени в 3-километровите санитарни зони. Отстрелът на диви прасета, посочва Танева, не е спирал.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Райна Кабаиванска беше отличена с наградата Мария Калас
​Райна Кабаиванска беше отличена с наградата "Мария Калас"
Протест в село Войсил заради кризата с чумата по свинете
Протест в село Войсил заради кризата с чумата по свинете