НОВИНИ

Нисък добив на ечемик след пролетните аномалии

Пролетните аномалии във времето и поройните дъждове са пагубни за тазгодишната реколта от ечемик, категорични са земеделските производители във великотърновско. След прибирането на реколтата реалният добив се оказал в пъти под очакванията им. А прогнозите им са, че и след приключването на жътвата подобна ще бъде ситуацията и с пшеницата.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
09:46, 04.07.2016
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

В земеделска фирма в село Козаревец работят 15 души, които разчитат на земята, която да даде добра реколта, за да подсигурят хляба на семействата си.

Андрей Андреев – земеделски производител: Разходите никак не са малко и като имаме предвид ниската изкупна цена на пшеницата, както и на ечемика, за тази година не знам дали ще бъдем на някакъв плюс. Като сложим разходи по семена, торове, препарати, обработка, работна ръка и става долу-горе едно към едно разходи и приходи са почти на кантар.

И въпреки че тази година снеговете през зимата са предвещавали добра реколта, след прибирането на жътвата фактите са други.

Андрей Андреев – земеделски производител: До преди два-три месеца обхождайки полетата и гледайки как върви развитието на ечемика, на пшеницата и това, което ние вложихме като мероприятия подхранване, се оказа, че добивът е значително по-нисък от това, което очаквахме и от това, което получихме предната година.

Причините за ниския добив обаче далеч не се коренят в труда на работниците или във вложенията на собствениците.

Андрей Андреев – земеделски производител: Всичко, което касае обработката и производството на ечемик, сме го приложили. Напръскан е с два фингицида, с инсектицид, с хербициди, сложен е необходимият тор.

Така няма година, в който те да имат гаранции, че вложенията им ще дадат печалба, нито пък сигурност, че природата няма да им изиграе лоша шега. А тази година след приключването на сезона ще трябва да се примирят с минималната печалба и изравняването разходите с приходите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пускат телевизионно дистанционно управление за кучета с размери на скейтборд
Пускат телевизионно дистанционно управление за кучета с размери на скейтборд
Гръцки нефтен магнат се е самоубил заради банкрут
Гръцки нефтен магнат се е самоубил заради банкрут