НОВИНИ

Ниска финансова грамотност на учениците у нас

Българските ученици трудно се справят с разпределянето на пари, рядко обсъждат това с родителите си и нямат достатъчно познания за печеленето на финансови средства. Това показва проучване на неправителствената организация "Джуниър ачийвмънт" сред 8000 ученици в страната. Екип на БНТ 2 посети столичното 125-о училище "Боян Пенев" и провери познанията на учениците в тази област.

bnt avatar logo
от Мария Сивкова - Илиева
20:30, 11.10.2016
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

С новия Закон за предучилищно и училищно образование финансовата грамотност става част от задължителната подготовка с въвеждането на предмета "Технологии и предприемачество“.

Джеймс Йововски - мениджър програми за финансова грамотност към "Джуниър ъчийвмънт"
"За съжаление, тези познания са доста откъслечни и в същото време липсват практическите умения."
Мая Гешева - директор на Националната финасово-сторанска гимназия в София
"Това да бъде неразделна грижа не само на учениците, не само на учителите, а и на семействата, в които се възпитават децата."

Проучването сочи, че в момента повече от половината ученици не обсъждат с родителите си въпроси, свързани с парите и получават джобни ден за ден. Шестокласникът Денис Трифонов от столичното 125 училище не е сред тях. Той отлично знае какво точно представлява бюджетът.

С тези пари ти трябва да успееш през този месец освен да се прехраниш, трябва да успееш и да имаш как да се затоплиш и да имаш място, където да живееш, да нощуваш и ако след това ти останат някакви пари, тогава може, ако искаш нещо, да си го вземеш.

Денис разполага с 15 лева на седмица и ги разпределя по два на ден. Успява дори да пести. Вече има и опит като предприемач – добавил е допълнителни пари в касичката си, след като е продавал зеленчуци от градината на село.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Почина журналистът и политик Румен Данов
​Почина журналистът и политик Румен Данов
Стачка под земята в мини Бобов дол: Миньорите остават долу
Стачка под земята в мини "Бобов дол": Миньорите остават долу