НОВИНИ

Ниска избирателна активност на референдума за "Бедечка"

В 20:00 часа приключи гласуването на местния референдум в Стара Загора. Жителите на общината трябваше да решат дали "Бедечка" да остане парк или да бъде застроен. Собствениците на имоти искат да строят, а защитниците на парка настояват той да си остане зелена площ. Денят започна с много ниска активност. Гласували са общо 22 082 души или избирателната активност е била 15,42 %. За сравнение, на предишния местен референдум за полигона Змейово, проведен в Стара Загора през 2013 г., гласуваха 29 784 души или 19,93 %.

bnt avatar logo
от Десислава Петкова
20:10, 18.06.2017
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Общият брой на имащите право на глас граждани е 143 172. За да бъде валиден референдумът трябваше да са гласували 40 на сто от тях, а за да бъде с резултат „да“ или „не“, трябва повече от половината от тях да са в подкрепа на някоя от опциите. Общинската избирателна комисия в Стара Загора ще обяви резултатите от вота утре сутринта, съобщават от общината.

Референдумът беше иницииран от кмета - Живко Тодоров, за да могат старозагорци да се произнесат по проблема, който е от години. Защото и за обособяването на парк и за изграждането на квартал ще трябва да се отделят близо 40 милиона от общинския бюджет - в единия случай за паркови площи, а в другия - за инфраструктура.

Живко Тодоров - кмет на Стара Загора: Смятам, че референдумът е най-висшата форма на демокрацията и в България е крайно време с референдум да се решават все повече въпроси,защото все пак това е волята на хората. Аз лично гласувах за това Стара Загора да бъде зелена.

Според природозащитниците трябва да се запазят зелените площи с близо 4000 дървета и над 200 вида животни, но според собствениците имотите са им върнати законно със съдебни решения и трябва да се спази правилото, че частната собственост е неприкосновена. Думата обаче имат гражданите на Стара Загора.

Местен жител: Защото се чувствам гражданка на този град и неговата съдба ме интересува и вълнува. Всеки е длъжен да каже мнението си, за да не упрекваме този и онзи.
Старозагорец: Искам да подкрепя гражданското общество в Стара Загора и да помогне за вземане на решение от Община Стара Загора, такова, каквото би било редно да бъде.

Кметът Тодоров беше категоричен, че каквито и да са резултатите от референдума, ще търси вариант за решаването на проблема, който ще обсъди с премиера Борисов.

Живко Тодоров - кмет на Стара Загора: Веднага след резултата от Референдума ще разговарям с премиера, за да търсим различни варианти, защото мисля, че можем да тръгнем на обезщетяване и с държавни имоти, има разбира се и други варианти - за преправяне на плановете -на Общия устройствен план, на подробния устройствен план, така че да намерим едно оптимално решение.

За да бъде валиден референдумът трябва да са гласували 40 на сто от имащите право на глас избиратели в община Стара Загора или 57 268 души, като повече от половината от тях да са в подкрепа на парк или квартал.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Португалски журналист ексклузивно за БНТ: Обединихме се след огнената трагедия
Португалски журналист ексклузивно за БНТ: Обединихме се след огнената трагедия
Задържаха двамата пътници, заради които евакуираха български чартърен самолет
Задържаха двамата пътници, заради които евакуираха български чартърен самолет