НОВИНИ

Ниски доходи - ниска раждаемост

32 бебета по-малко са проплакали в русенския Акушеро-гинекологичен комплекс през изминалата 2015-а г. в сравнение с 1603 в предходната година. Основната причина за това, според специалистите, са ниските доходи. Държавата тази година увеличи едва с 2 лева помощта за първо дете – от 35 на 37 лева. Много семейства обаче не разчитат на тези помощи и не желаят да имат повече деца.

bnt avatar logo
от В. Николова, Г. Пенчева
18:59, 04.01.2016
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Мажиде Рамисова има две деца, като по-малкото е на 11. Не смее и да си помисли да има трето.

„Много трудно е вече с трето дете. Почти всички мои приятелки никоя не се навива дори на второ. Трудно става, минимални детски се вземат. И в родилното е вече много трудно”, оплака се Миждие.

Пламен Тодоров и съпругата му са само със 7-годишен син. Казва, че разполагат с прилични доходи, но само защото работи в чужбина - той е шофьор на камион. Бюджетът им е строго планиран - първо се плащат разходите, след това - за храната, остава малко и за забавления.

"Но ако живея тук само, няма да ни остава, затова сме принудени да ходим в чужбина”, разказа Пламен.

Според него младите семейства трябва да получават много повече, отколкото изкарват в момента в България.

„Да ви кажа честно, ние сме май най-бедната държава в Европа, поне едно 2 хиляди лева трябва да има едно четиричленно семейство, нормално”, допълни Пламен.

Това е и една от причините младите хора да се страхуват да създадат семейство, казва Тодоров. Той смята, че е по-добре бъдещите съпрузи да са изградили кариера.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без парно отопление в студеното време
Без парно отопление в студеното време
Районът около поликлиниката в Благоевград не е почистен от снега
Районът около поликлиниката в Благоевград не е почистен от снега