Средната заплата на тези специалисти е до 900 лева с всички добавки, а средната възраст е 58 години. До 10 години хората от тази професия могат да изчезнат. Завършващите у нас все по-често гледат към други държави за реализация, понеже заплащането там е 10 пъти по-високо. А и медицински персонал от България е доста търсен извън страната. Около 1500 лева е нормална заплата за начален работник в сферата, смятат медицински специалисти.

Вижте цялата дискусия във видеото.

Милка Василева - председател на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи: Една сестра обслужва 50 пациенти - 30-50. Това е удар върху професията. Именно поради тази причина се нагнетява недоволството на пациентите. И младите хора изпитват страх да се обучават в тази професия. За пореден път казвам - заплатите трябва да бъдат достатъчно високи, за да мотивират младите хора да пожелаят да работят тази професия.
С 30 000 са намалели медицинските сестри у нас

С 30 000 са намалели медицинските сестри у нас

С 30 000 са намалели медицинските сестри у нас през последните 20 години. Данните са на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи. Според тях...