НОВИНИ

Ниско напрежение изгаря уреди в пернишките села Драгичево и Ярджиловци

От ниско напрежение на тока се оплакват в пернишките села Драгичево и Ярджиловци. В следствие на това масово гърмят уредите на хората, чиято поправка е за тяхна сметка. Въпреки че от електрическото дружество дават възможност уредите да бъдат поправени или възстановени, хората не се възползват, защото процедурата е тромава и отнема много време.

Владимир Христовски
от Владимир Христовски
21:32, 10.03.2018
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Проблемът с ниското напрежение в Драгичево съществува повече от 6 години. Особено сериозен е в махала "Калиница", където в последните години къщите са се увеличили от 50 на 300. Крушките започват да примигват вечер, когато всички се приберат от работа.

Вилислава Христова, жител на село Драгичево: "Токът е с много ниско напрежение и съответно имам случаи с изгорели уреди."
Виолета Златкова, жител на село Драгичево: "Едни пържени картофи не могат да се изпържат и да добият златист цвят и вкус, а просто в мазнината стават като варени."

Проблем има също и с интернета и телевизията, които заради влошеното качество на тока спират. За втора поредна година Йордан Маринов не може да използва локалното си парно, чиито котел е на електричество.

Йордан Маринов, жител на село Драгичево: "Уреда съм го купил по точно измерени параметри, които отговарят за къщата, да ми отоплява. Поради слабия ток, уредът гори двойно повече ток."

Според кмета на Драгичево Виктор Викторов основният проблем е в бързото разрастване на махалата и невъзможността двата съществуващи трафопоста да захранят всички сгради. Затова по молба на Викторов през септември, ЧЕЗ изграждат нов трафопост. Той обаче не може да бъде пуснат.

Виктор Викторов, кмет на село Драгичево: "Оказва се, че проблемът е в този стълб. От този стълб трябва да се захрани самият трафопост. Но стълбът, може би е изграден, не са попитали, не сме извадили скица дали е в частен или общински имот. Мисля, че това е проблемът."

В писмен отговор до БНТ2 от електрическото дружество казват, че проблемът в селото ще се реши най-късно до края на май. Тогава се очаква трафопостът да бъде узаконен и да влезе в експлоатация. В съседното село Ярджиловци, където проблемът е сходен, ще бъде прокаран нов проводник, който ще подобри захранващото напрежение в селото до края на този месец.

От дружеството припомнят, че при изгорели уреди клиентите имат срок от 3 дни, за да ги уведомят за настъпила щета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж уби полицай и рани втори в Калифорния
Мъж уби полицай и рани втори в Калифорния
Случаят Сергей Скрипал
Случаят "Сергей Скрипал"