Преди началото на зимния сезон няма желаещи фирми, които да поемат снегопочистването във високопланинската община Златарица. Въпреки че тази година от общинския бюджет са заделени повече средства, заради трудния терен никой не иска да поеме риска да чисти снега.

Златарица

Въпреки че зимата е най-красива в златаришкия балкан, падне ли сняг, достъпът до живописните села става труден и дори невъзможен. Затова местните всяка година се запасяват със стоки от първа необходимост преди снега да ги затрупа.

Жител на село Росно
„Аз, примерно, като има голям сняг, си купувам брашно и месим!“
Жител на село Росно
„Нашето село е някъде на 110-115 метра надморска височина. Но нагоре там е по-високо, примерно Резач, Средно село - те са някъде на над 700 метра надморска височина.“

Заради планинския терен все по-трудно става намирането на фирми, които да се заемат със снегопочистването в общината.

Пенчо Чанев – кмет на община Златарица
„Пари тази година има, държавата тази година осигури добро финансиране. Трябва да се мисли законът да бъде променен. Сега всичко е еднакво. Всички сме на километър, ама снегът вали ли на километър. И ако в Лясковец снегът е 10 см, в Средно село - 110 см, парите обаче за почистване са едни и същи!“

Миналата година се наложи кметът Пенчо Чанев сам да разчиства пътищата в най-отдалечените села от общината, тази година обаче местните се заричат - ако не се намери фирма, да му помагат с лопати и гребла.