НОВИНИ

Броят на жертвите в Ница достигна 84, над 100 са ранени

Брутално нападение срещу цивилни във френския град Ница късно снощи. Най-малко 84 души загинаха, а 100 бяха ранени след като камион се вряза в множество хора, очакваща празничните фойерверки за 14-ти юли. 18 души са в критично състояние, съобщава Франс прес. Вижте прякото включване на Юлия Талева - кореспондент на БНР във Франция!

bnt avatar logo
от Юлия Талева - кор. на БНР
06:05, 15.07.2016 (обновена)
Чете се за: 02:02 мин.
По света

По време на събиране за Деня на Бастилията - националния празник на Франция, камион се вряза в събралите се и шофьорът откри огън, газейки и прострелвайки хора от множеството, преди да бъде убит от полицията. В обръщение към нацията, последвало инцидента, президентът Франсоа Оланд спомена "заплахата от ислямски тероризъм", надвиснала над страната в последно време. Той обяви, че извънредното положение, въведено през януари след атентата в Париж, ще бъде удължено с още три месеца, считано от 26 юли.

Франсоа Оланд, президент на Франция: "За пореден път ужасът удари Франция. Тази вечер в Ница камион се вряза в множеството от хора, събрала се да гледа зарята по повод 14 юли с намерение да убива, мачка и коли. Към този момент има 77 жертви, много от които деца, както и 20 души в критично състояние. Тази атака има всички отличителни черти на терористичен акт и то такъв на особена жестокост. Вече ни е ясно, че трябва да направим всичко по силите си, за да се преборим с тази чума, наречена "тероризъм". Шофьорът е бил застрелян на място. Към момента не е ясно дали е имал съучастници."

Държавният глава, който беше в Авиньон за празника, се върна по спешност в Париж. В рамките на един час беше създаден кризисен щаб и беше насрочено спешно заседание на Съвета за отбрана за по-късно днес. Оланд проведе телефонни разговори с премиера Манюел Валс и вътрешния министър Бернар Казньов. Малко след това министър-председателят заяви, че в момента се провежда спец операция в града и е задействан специален план за действие, предвиден за ситуации с многобройни жертви.

Свидетел: - Накрая чухме експлозии. Видяхме камиона да дава на заден и полицията да стреля по него. Хората започнаха да бягат, да се скупчват и да падат. Страшна паника! Наоколо хората крещяха и плачеха. Опитвах се да разбера какво става, но никой нямаше представа. Чувах мотора на камиона, експлозии, изплашени хора. Това е.

Франк Сидоли, свидетел: - Отнякъде пристигна камион и се вряза в тълпата. Ето там, на алеята. Нямаше охрана, на пожарникарите им отне около 25-30 минути да пристигнат. После се чуха изстрели.

Местната прокуратура съобщи, че в камиона, с който беше извършена атаката срещу мирни граждани, са открити документи на името на френски гражданин от тунизийски произход. Извършителят, убит след клането от полицията, е бил на 31 години. Междувременно ислямската общност във Франция остро осъди деянието, а в същото време властите се въздържат от използването на думата "атентат" докато не бъдат събрани достатъчно доказателства, които да сочат към версията за планирана терористична атака.

Председателят на съвета на региона и бивш кмет на Ница, Кристиан Естрози заяви, че в камиона са открити оръжия и боеприпаси, "напълно готови за използване". Друга причина работните тези да клонят към версията за организиран тероризъм е станалият малко по-рано пожар близо до Айфеловата кула в Париж, който се случи малко след празничната заря. Според местните власти, огънят е бил предизвикан от възпламеняване на камион с фойерверки на моста Йена, като не е изключено да става дума за умишлен палеж.

Италия затегна контрола на границата с Франция след атаката в Ница, проверяват се всички автомобили, които влизат в страната. Засилени са и мерките за сигурност по летищата, гарите и на обществените места. Италианският вътрешен министър Анджелино Алфано обяви в страницата си в Туитър, че е свикал за днес сутринта спешно заседание на комитета за борба с тероризма. Властите на италианската област Лигурия, която граничи с френския Лазурен бряг, предложиха убежище на пострадали при трагедията.


;

Вижте и свидетелските разкази за терора от първо лице!

;

Хронологията на терористичното нападение в Ница можете да видите ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Военни демонстрации на учението с международно участие Бриз 2016
​Военни демонстрации на учението с международно участие "Бриз 2016"
Атентат в Ница: Камион се вряза в събрали се хора, има десетки жертви
Атентат в Ница: Камион се вряза в събрали се хора, има десетки жертви