НОВИНИ

Нивото на Янтра постепенно спада

Обстановката и във Великотърновска и Габровска област след обилните валежи постепенно се нормализира. Следобед равнището на водата край старата столица достигна пет метра, което е с два метра под нивото на преливника.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
18:53, 27.05.2016
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Продължава отводняването на селскостопански дворове в най-засегнатите от пороя великотърновски села Шемшево и Леденик.

Савка Колева: „Имам чувството, че не е само дъждовете, точно от дъждовете тези наводнения не могат да станат!"
;

От общината във Велико Търново са категорични, че не може да има наводнения заради непочистени и затлачени участъци на Янтра, тъй като те редовно се почистват. През лятото предстои и допълнително, основно почистване на реката, което ще се финансира с европейски средства.

инж. Даниел Панов - кмет на общ. Велико Търново: „2012 -2013 година почистихме в тази част коритото на р. Янтра с проблемни участъци. В момента имаме изготвени проекти за около 4 км, които до около месец ще бъдат готови".

Кметът призовават хората в селата да не превръщат речните брегове в нерегламентирани сметища.

инж. Даниел Панов - кмет на общ. Велико Търново: „Вчера с очите си видях в село Шемшево и боклуци и буркани и всичко непотребно. Това прави също така тапа на речното корито, стеснява устието вдига нивото по-бързо".

В Габрово 12 специализирани екипа работят по почистването на падналата след поройния дъжд земна маса и кал по улиците на града. Опасността от нови обилни валежи остава, за това координираното наблюдение на опасните участъци на Янтра в двете области продължава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Битка с тревата в Пловдив
Битка с тревата в Пловдив
Само един петролен склад във Франция остава блокиран
Само един петролен склад във Франция остава блокиран