НОВИНИ

Нивото на язовир "Студена" достигна мъртвия си обем

Кризата в Перник се задълбочава, нивото на язовир "Студена" достигна мъртвия си обем. Проблемът с водоснабдяването в града изостри политическият тон между управляващи и опозиция. Днес стартира аварийният план за водоснабдяване на Перник, който ще бъде изпълнен на четири етапа. Премиерът Бойко Борисов провери на място строителните дейности.

Николай Минков
от Николай Минков
16:06, 30.12.2019 (обновена)
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

Предвижда се новият водопровод на Перник да бъде дълъг 1,2 км и ще струва 2,2 млн. лв. Друг сценарий предвижда той да струва 3,2 млн, но тогава ще заобикаля ТЕЦ- Перник.

Премиерът Бойко Борисов провери на място строителните работи.

Бойко Борисов, министър-председател: До май месец трябва да се оправим.Нашият интерес на всички е да решим тази криза по най-добрия начин. Кметът днес възлага, държавната фирма "Монтажи" поема, благодарение на инвеститорите от "Стомана", че това, което минава през тяхна територия, моментално ще го прехвърлят на Общината, за да си е собственост на Общината, което е трябвало да бъде направено преди 20-30 години може би, не е направено.

Премиерът не спести критики заради големите загуби на вода.

Бойко Борисов, министър-председател: Вода газят, жадни ходят. Около "Студена" и ТЕЦ-а е мочурище от течаща вода от тази, която викате от пречиствателните станции. Не му е виновна сушата, а - човекът. Човеците или хората, които са отговорни, да го понесат. не да не знаят къде минават водопроводите в Перник.

От "Стомана" отрекоха да са виновни за течовете.

Златислав Ивков - ген. директор на "Стомана -Индъстрис": Пълно съдействие оказваме и искам всички да знаят и цялата власт. Стомана не е виновна за водната криза и за източване водата на язовира. Оказваме пълно съдействие. Това са водопроводи на ВиК Перник - магистрални".

Аварийният план предвижда още и изграждане на нов утаител за пречиствателните станции.

Днес започна аварийното изграждане на връзката между старата пречиствателна станция на Перник и новата, което ще даде възможност да се пречистват води от мъртвия обем на язовир "Студена".

В момента 2,6 млн. кубика е водата в язовир Студена, опасно близо до мъртвия обем.

Емил Караниколов - министър на икономиката: Идеята в момента е да направим такава система, при която да не губим вода и да имаме по-добро почистване, тъй като и мътна вода ще дойде все повече с водата, което идва и ако стигнем до опасните зони, също водата трябва да се пречиства много по-добре.
Инж. Камен Каменов - прокурист на ВиК ООД - Перник: Може да се направи тази връзка за 2 седмици, за да може като влезем в мъртвия обем да подаваме на този режим да подаваме вода. Мъртвият обем имаме някъде около 20 дена.

Стана ясно още, че 20% са намели загубите на питейна вода след започналите ремонти по втория клон на магистралния водопровод.

Един или два екипа са горе в планината, които работят по осигуряване на допълнителни водни източници. надявам се до 10-15 дни първи резултати от тази дейност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съд в Кипър призна 19-годишна британка за виновна за лъжесвидетелстване
Съд в Кипър призна 19-годишна британка за виновна за лъжесвидетелстване
Путин изпрати честитка за 2020 г. на Тръмп, покани го в Москва през май
Путин изпрати честитка за 2020 г. на Тръмп, покани го в Москва през май