Стремим се до 2019 г. 40 % от превоза в София да се осъществява с метро. Нивото на замърсяването на въздуха в София е под опасните стойности. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ председателят на екокомисията в столичния общински съвет Лорита Радева.

Данните са от последните замервания, направени през септември. Радева допълни, че за да се преодолее проблема с мръсния въздух, се прави всичко възможно да се намали трафика.

Плановете са до 2019 година 40% от превоза на пътници в столицата да става с метро. Следващата седмица София ще бъде домакин на конференция за обмяна на опит с добрите практики в Европа.

Лорита Радева, председател на комисията по екология в Столична община: За септември няма завишения. София е град, в който превишенията са само на фини прахови частици. Предолени са всички проблеми, свързани със серни аксиди и олово. Остава проблемът с фините частици. Основни замърсители са транспорта и битовото горене. Прие се успокоена зона. Преминаване на електрически средства. Стремим се до 2019 над 40 % от превоза да се осъществява с метро.