НОВИНИ

Нобелистите за 2019 година получиха призовете си

Нобеловите награди за 2019 година бяха връчени днес на традиционните тържествени церемонии в Осло и в Стокхолм. Настроенията в двете скандинавски столици обаче противоположни. Докато в Осло празнуваха тържеството на разума над войната, в Стокхолм имаше протести срещу носителя на наградата за литература с обвинения, че отрича престъпленията срещу мюсюлмани във войните в бивша Югославия.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
23:10, 10.12.2019
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Абий Ахмед, премиерът на Етиопия, прие в Осло Нобеловата награда за мир с констатацията, че заедно с президента на Еритрея Исаяс Афверки, близо 20 години след войната между двете страни, са успели да постигнат истински мир, съгласявайки се, че народите им не са врагове, а жертви на един общ враг - бедността.

Абий Ахмед, министър-председател на Етиопия: Някои никога не са виждали война, но величаят войните и ги смятат за нещо романтично. Те не са виждали страха, изтощението, разрухата и трагедията. Никога не са почувствали празнотата след кръвопролитията. Войната е адът.

Ахмед обаче е критикуван, че още налага управление с твърда ръка, което трудно би довело до помирение и единение на над 100-милионното население на Етиопия, което включва 80 етнически групи.

В Стокхолм няколкостотин души участваха в два протеста срещу удостояването на австрийския писател Петер Хандке Нобеловата награда за литература. Церемонията, на която той получи диплома и медал, беше бойкотирана от Босна и Херцеговина, Хърватия, Косово, Албания и Турция. Хандке, когото Нобеловият комитет смята за един от най-влиятелните европейски писатели след Втората световна война, е обвиняван, че е бил твърде близък до Сърбия по време на югославските войни и че отрича геноцида в Сребреница.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев посети Института по информационни и комуникационни технологии към БАН
Радев посети Института по информационни и комуникационни технологии към БАН
Русия и САЩ готвят удължаване на новия Старт
Русия и САЩ готвят удължаване на новия Старт