Голямата зала на БАН днес не можа да побере всички, които искаха да се докоснат до излъчването на японския нобелист професор Шиня Яманака от Университета в Киото. На тържествена церемония той беше удостоен с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Българската академия на науките.

Много преди началото залата се препълни. И толкова много млади хора. Професор Шиня Яманака се свързва с нова ера в медицината в областта на стволовите клетки. И получава Нобелова награда за физиология и медицина през 2012 г.

Даниела Кънева: Профeсор Яманака, откритието Ви е революционно - в това никой не се съмнява, но колко време ще трябва, за да бъде внедрено в лечението на хората?

проф. Шиня Яманака, Нобелов лауреат по физиология и медицина: Това е само първата крачка. Правим всичко възможно, даваме всичко от себе си, за да стигне нашето откритие до пациентите. И продължаваме да работим.

Професор Яманака, който с право може да бъде наречен "господарят на стволовите клетки", доказва, че зрели човешки клетки, без значение от кой орган, могат да се превърнат в универсални стволови клетки, което е нова ера в медицината. Това е вторият японски нобелист, който идва в България за малко повече от година след проф. Хироши Амано, "магьосникът на LED технологиите" - както е известен по света.

Акад. Благовест Сендов, бивш посланик на България в Япония: Доколкото знам Япония има план до 2050 г. да има 50 нобелови лауреати.

Звучи съвсем реално. Япония е страната, която инвестира най-много в областта на фундаменталната наука. Използва най-пълноценно потенциала на учените си за развитието на държавата. И освен това - открива и привлича талантливи млади хора от цял свят. В това число и българи - между 10 и 20 всяка година отиват да учат и специализират там.