НОВИНИ

Нобелов лауреат напусна комисия за „Панамските документи“

Американският икономист и нобелов лауреат Джоузеф Стиглиц и швейцарският експерт по борба с корупцията Марк Пит напуснаха комисията, занимаваща се с разследването на „непрозрачността“ на финансовата система на Панама.

bnt avatar logo
от БГНЕС
09:35, 06.08.2016
Чете се за: 00:40 мин.
По света
нобелов лауреат напусна комисия панамските документи

Както заяви пред медии Стиглиц, прозрачността не достига и на самото разследване на „Панамските досиета“. Двамата експерти твърдят, че панамските власти не са им дали гаранции, че резултатите от работата на комисията ще бъдат публично огласени.“Можем само да предполагаме, че на правителството е бил оказан натиск от страна на тези, които получават приходи от съвременната и непрозрачна финансова система на Панама“, заяви Стиглиц.

Първоначално поискали участието на двамата експерти в комисията, след това направили от тяхното включване кампания в световните медии, а след това им било казано да мълчат, тъй като не им харесвало какви са резултатите от тяхната работа, става ясно от изказване на Пит, който е професор по криминология в Университета в Базел.

В комисията влизат седем експерти.

Властите на Панама коментираха оттеглянето на Стиглиц и Пит като оттегляне поради „вътрешни разногласия“ и подчертаха, че комисията била напълно „автономна“.

Разследването на „Панамските документи“ започна, след като 11,5 млн. документа на панамската юридическа фирма „Мосак Фонсека“ бяха изнесени в световната преса през април. От тях стана ясно, че множество политици, знаменитости и други богати хора по света са използвали Панама като място за заобикаляне плащането на данъци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ден на милосърдието: 71 г. от бомбардировките над Хирошима и Нагасаки
Ден на милосърдието: 71 г. от бомбардировките над Хирошима и Нагасаки
Папа Франциск поздрави участниците на Олимпийските игри в Рио де Жанейро
Папа Франциск поздрави участниците на Олимпийските игри в Рио де Жанейро