НОВИНИ

Нобеловата награда за икономика отива при Ричард Тейлър

Наградата за икономически науки на Шведската банка по името на Алфред Нобел се присъжда на американския икономист Ричард Тейлър за приноса му в развитието на бихейвиористичната икономика, съобщиха от Шведската академия на науките.

нобеловата награда икономика отива ричард тейлър
bnt avatar logo
от БНТ
13:26, 09.10.2017
Чете се за: 00:34 мин.
По света

„Приносът на Ричард Тейлър построи мост между икономическите и психологическите анализи на индивидуалното взимане на решения. Неговите емпирични открития и теоретични прозрения спомогнаха за създаването на новото и бързо разширяващо се поле на бихейвиористичната икономика, която има дълбоко влияние върху много области на икономическите изследвания и политики“, се казва в текста на Академията.

Бихейвиористичната икономика използва когнитивни и емоционални фактори в разбирането на икономическите решения, както на отделните индивиди, така и на институциите с икономически функции.

Професорът от Чикагския университет е един от основателите на поведенческата икономика. Той получава наградата за изследванията си как човешката психология формира икономическите решения. Трудовете му са вдъхновили много други учени и са открили пътя за ново направление в икономиката, помогнали са на хората да разпознават триковете на маркетинга и да избягват лош или неразумен икономически избор, отбелязва журито от Шведската кралска академия на науките.

Нобелът за икономика се връчва последно, това е единствената награда, създадена извън завещанието на Алфред Нобел.

Тейлър ще получи 9 милиона шведски крони.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вечер на добродетелите в подкрепа на ранното детско развитие
Вечер на добродетелите в подкрепа на ранното детско развитие
Веселин Марешки: ​Абсолютно безсмислено е създаването на антикорупционен орган
Веселин Марешки: ​Абсолютно безсмислено е създаването на антикорупционен орган