НОВИНИ

НОИ изпраща предупредителни писма към бъдещите пенсионери

Националният осигурителен институт започва да разпраща предупредителни писма на хората, които ще навършат възраст за пенсиониране след 1 януари 2019 г. Целта е те да знаят в какви срокове трябва да подадат документи ако имат право да се пенсионират.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
07:57, 14.07.2018
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Около 81 хиляди души, които през следваща година навършват възраст за пенсиониране, ще получат писма от Националния осигурителен институт.

Елка Атанасова, началник отдел „Методология на отпускане на пенсиите“: Една година преди да навършат възрастта, тези лица получават информация кога навършват възрастта и какво трябва да е изпълнено като друго условие с цел лицето да се пенсионира.

Навършването на възраст съвсем не е единственото условие за пенсиониране. Също така хората трябва да имат и достатъчно трудов стаж.

Елка Атанасова, началник отдел „Методология на отпускане на пенсиите“: За мъжете изискването е да имат 38 години и 8 месеца осигурителен стаж, съответно за жените - 35 години и 8 месеца.
;

Всеки сам може да провери какъв стаж има и какви документи са му необходими: трудова книжка военноотчетна книжка, удостоверение за пенсиониране №3, осигурителни книжки и др.

Елка Атанасова, началник отдел „Методология на отпускане на пенсиите“: Когато лице има недостатъчно осигурителен стаж, до пет години има възможност по Кодекса за социално осигуряване да закупи този осигурителен стаж.

Докупуването става след подаване на заявление за пенсиониране. В момента цената на една година трудов стаж е малко над 100 лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алпинистът Боян Петров с посмъртно звание „Почетен гражданин на Перущица“
Алпинистът Боян Петров с посмъртно звание „Почетен гражданин на Перущица“
Ден на отворените врати в Народното събрание
Ден на отворените врати в Народното събрание