НОВИНИ

НОИ стартира програмата за профилактика и рехабилитация за 2019 г.

От днес започва изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация за 2019 г. За нейната финансова реализация в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2019 г. са предвидени 20 103 061 лв., съобщиха от НОИ. Очаква се около 45 000 лица да ползват парични помощи за профилактика и рехабилитация през тази година.

bnt avatar logo
от БГНЕС
10:16, 28.03.2019
Чете се за: 00:43 мин.
У нас
нои стартира програмата профилактика рехабилитация 2019

Програмата за едно лице е с продължителност 10 дни, като цената на нощувките и частична помощ за храна в размер на 7.00 лв. за всеки ден от престоя се поема от средствата на държавното обществено осигуряване. Всяко лице, за сметка на бюджета на ДОО, има право да ползва до четири основни диагностични и терапевтични процедури дневно. Вече са подписани договорите с 20 юридически лица за общо 51 заведения, изпълнители на програмата.

Право на парична помощ за профилактика имат осигурените лица за общо заболяване, майчинство и/или трудова злополука и професионална болест.

За тях трябва да са внесени или дължими осигурителни вноски за шест последователни календарни месеца, предхождащи месеца, през който се провежда рехабилитацията.

Заболяването трябва да е диагностично уточнено и лекуващият лекар да е установил необходимост от провеждане на рехабилитация към периода на ползване на паричната помощ.

Правоимащи са и лицата, които получават лична пенсия за инвалидност. Условието за тях е да не са навършили възрастта за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, срокът на инвалидността в експертното решение да не е изтекъл и лекуващият лекар да е установил необходимост от провеждане на рехабилитация към периода на ползване на паричната помощ.

Подробностите за условията за ползване на програмата, изпълнителите на дейността, необходимите документи и заболяванията, за които се провежда профилактика и рехабилитация, може да проверите в меню "Обезщетения", подменю "Профилактика и рехабилитация" на интернет страницата на НОИ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕП подкрепя нови лимити на въглеродни емисии за автомобили
ЕП подкрепя нови лимити на въглеродни емисии за автомобили
​Главният прокурор разпореди проверка на партия ДОСТ
​Главният прокурор разпореди проверка на партия ДОСТ