На 25 септември в Централната избирателна комисия ще бъде изтеглен жребият за поредността на номерата, под които отделните партии и коалиции ще участват в местните избори. Конкурсът за компютърната обработка на изборните резултати е спечелен от фирма "Информационно обслужване".

Избирателните списъци вече са публикувани и всеки може да провери дали фигурира в тях. Освен на място, справка може да се направи също на страницата на ГРАО и на безплатен телефон 0800 14726.

ЦИК е одобрила също техническите характеристика на бюлетините, с които ще гласуваме.

За предстоящите избори те ще са 4 вида - за общински съветници, където ще може да се отбелязват преференции, бюлетина за кмет на район, която ще се използва в три града - София, Варна и Пловдив, третата бюлетина е за кмет на община и четвърта - за кмет на кметство в общини с над 350 души.

Предварителният брой на избирателите е 6 227 901.

Окончателният - ще бъде публикуван непосредствено преди вота.

ЦИК реши действащите кметове, които отново се включат в състезанието за местна власт, да излязат в отпуск веднага след като се регистрират в Общинската избирателна комисия.

Таня Цанева, говорител на ЦИК: Кандидатите за общински съветници, които в момента са кметове, те излизат само за времето, в което ще участват в предизборната кампания.

Депутатите, евродепутатите, министрите и техните заместници, които участва в състезанието за местна власт, не е задължително да излизат в отпуск, уточни Таня Цанева.