НОВИНИ

Номинираха кандидатите за членове на ЦИК

ГЕРБ предлага бившия конституционен съдия Стефка Стоева да оглави Централната избирателна комисия. Днес изтече крайният срок и политическите сили обявиха кандидатите си за новия състав на комисията. Тя ще се състои от 19 души.

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:00, 07.03.2019
Чете се за: 01:31 мин.
У нас

ГЕРБ предлага бившия конституционен съдия Стефка Стоева да оглави Централната избирателна комисия. Днес изтече крайният срок и политическите сили обявиха кандидатите си за новия състав на комисията. Тя ще се състои от 19 души.

Сред кандидатите на ГЕРБ изненада предизвика името на досегашния говорител Александър Андреев, който беше избран от квотата на БСП. Цветанов обясни, че важното за тях е професионалният опит на хората, а от "Позитано" уточниха, че Андреев е бил от квотата на БЗНС на Спас Панчев, който се раздели с лявата коалиция.

Сред кандидатите са още адвоката Мирослав Джеров - син на известния политик и юрист Александър Джеров, също и политолога Димитър Димитров, който е предложен от гражданския сектор.

Цветан Цветанов увери, че целта на ГЕРБ е по най-бързия начин да се сформира новата комисия, за да отпадне по думите му една от опорните точки на БСП,че изборите ще бъдат манипулирани и незаконни, ако бъдат проведени със сегашната ЦИК.

Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ: Искам да кажа на колегите от БСП, че ние от ПГ на ГЕРБ ще подкрепим техните номинации, без въобще да ги коментираме.

От шестимата кандидати на БСП, само Таня Цанева ще осигури необходимата приемственост между сегашната и бъдещата ЦИК. Новите членове бяха представени като доказани професионалисти, свързани с изборния процес. От БСП не предлагат свой зам-.председател. Ръководството е решило Крум Зарков да представи в парламента кандидатите на "БСП за България".

Крум Зарков, зам.-председател на ПГ на "БСП за България": Формално изискване да бъдат представени в парламента ще го свърша аз в качеството си на народен представител. Но няма да участваме в гласуването и групата няма да се върне в парламента.

"Обединени патриоти" единодушно застават зад дългогодишния юрист доц. Таня Йосифова и отново издигат досегашния член Бойчо Арнаудов.

Явор Нотев, ПГ на "Обединени патриоти", "Атака": Стигнахме до това съгласие за тези две имена със съзнанието и цялата отговорност на предстоящия избор.

ДПС залагат на познатото и потвърдиха имената на досегашните си членове с дългогодишен опит. Мустафа Карадаъй изрази учудване, че за първи път не е имало консултации между политическите сили преди обявяването на кандидатите.

Мустафа Карадайъ, председател на ПГ на ДПС: Нямаме спомени досега преди определянето на състава на ЦИК да не е имало консултации между парламентарно представените партии и коалиции.

Освен номинации от партиите в парламента, право да предложат свои членове имат и политическите сили с депутати в Европарламента. От несъществуващата вече коалиции - "Реформаторски блок" предлагат досегашния им член Ивайло Ивков. А от другата такава - коалицията "България без цензура" и ВМРО - не издигат кандидат. Оттук нататък предстои изслушване на кандидатите пред правната комисия. Председателят, зам.-председателите и секретарят на ЦИК се избират от парламента, а останалите членове се назначават от президента .

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отвориха офертите за българо-сръбската газова връзка
Отвориха офертите за българо-сръбската газова връзка
Постоянен арест за задържаните подпалвачи от Видин
Постоянен арест за задържаните подпалвачи от Видин