НОВИНИ

Номинираният за "Оскар" аниматор Теодор Ушев в специално интервю за БНТ

Броени часове до бляскавата церемония в Лос Анджелис, на която ще бъдат раздадени престижните филмови награди "Оскар". Ще получи ли аниматорът Теодор Ушев "Оскар" за късометражния анимационен филм "Сляпата Вайша" по разказ на Георги Господинов? Надяваме се да спечели! Вижте цялото интервю с него...

Айше Сали
от Айше Сали
12:04, 26.02.2017
Чете се за: 01:47 мин.
Още

Тази вечер само по БНТ от 20:45 часа можете да гледате филма "Сляпата Вайша". Обществената телевизия откупи правата за излъчване на номинираната за най-престижните награди в света анимация, създаден от българина Теодор Ушев. Още преди 10 дни повдигнахме завесата около озвучаването на лентата на български. Теодора Духовникова даде своя глас, за да проговори Вайша на родния език на своя създател.

;

Айше Сали: Изминаха повече от 2 седмици, които прекарахте в Лос Анджелис. Какво се случи през това време?

Теодор Ушев, аниматор: Аз изпитах голямо удоволствие от тези две седмици. Защото беше свързано с много професионална работа. Никога нямаше да ми се случи, ако не бях номиниран за "Оскар", да се седя с такива легенди в анимацията и световното кино един до друг и да си говорим с часове. Да, това е едно от най-хубавите неща, които са се случвали в живота ми. Просто се усеща, че има едно голямо уважение към нашия труд, едно голямо признание към това, което сме направил - затова че нашият филм е различен. Има огромен интерес - примерно в "Дисни" по време на прожекцията и след това на обяда бяха изпратили целия технологичен отдел, за да ме разпитват как съм направил филма, което си беше едва ли не технологичен шпионаж.

Айше Сали: Какви бяха отзивите за филма?

Теодор Ушев, аниматор: Изведнъж се оказа, че това е най-популярният ми филм. Много хора ни поздравиха, много членове на академията ми казаха, че са гласували за нас. Отначало имах усещането, че тръгнахме като абсолютни аутсайдери. В момента това, което се случва е, че ние се движим плътно втори до този който е лидер на групата - филма на "Пиксар", "Piper". Аз по принцип никога не си представям, че ще се спечеля. Това ме спасява от разочарование и този път няма да направя изключение. Нямам илюзии, че мога да спечеля. Не съм мислил речи, ще импровизирам нещо. Надявам се, че емоцията няма да ми изиграе лоша шега по време на церемонията.

Айше Сали: Мислихте ли си през това време за дългия път, който трябваше да изминете към успеха?

Теодор Ушев, аниматор: Да бъдеш номиниран за "Оскар", това е все едно да се качиш на Еверест. Няма друг връх, по-голям от Оскарите. Всеки филм, който правя, има лични елементи. Има нещо, което излиза от мен. Аз моите филми не ги измислям. Те ми идват просто от сърцето и стигат директно през ръката и така ги рисувам. Аз нямам амбициите да работя в голямо холивудско студио. По-голям успех? Аз мога да си го направя правейки по-добри филми.

Айше Сали: Когато чуят името: Теодор Ушев, питат ли ви за България?

Теодор Ушев, аниматор: Няма Абсолютно нито една статия в големите американски всекидневници, в която да не се подчертава, че съм от България. Дори в един момент моите шефове започнаха да се дразнят, че България се споменава толкова често и ми казаха: все пак трябва да кажеш , че това е канадски филм. Името на България присъства постоянно. Дори онзи ден в разговора пред членовете на Академията в момента, в който казах: ами аз идвам от България, цялата зала избухна в аплодисменти. А това беше много вълнуващо. Рухнаха ми сълзите в този момент.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затвориха за движение част от булевард „Руски“ в Пловдив
Затвориха за движение част от булевард „Руски“ в Пловдив
ЦИК: Възможни са жалби срещу легитимността на изборите
ЦИК: Възможни са жалби срещу легитимността на изборите