НОВИНИ

Нормализира се обстановката след наводнението в община Стражица

Нормализира се обстановката в община Стражица, където от вчера е обявено бедствено положение заради скъсана язовирна стена край село Нова Върбовка и прелелия язовир „Чешме дере". И днес продължава отводняването на засегнатите къщи, а комисия започва да описва щетите. Вижте повече от прякото включване на Десислава Николова

bnt avatar logo
от Десислава Николова
11:19, 12.06.2019 (обновена)
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

От сутринта екипи на пожарната източват язовира край Нова Върбовка. Нивото му е спаднало значително и към момента няма опасност от преливане. В село Камен най-тежка остава ситуацията в местното училище. Котелното помещение е в тиня, която и в момента спасителните екипи разчистват. В училището учат 260 деца. Те са преместени в друг филиал и учебният процес не е нарушен. Проблеми има и в съседното село Горски Сеновец, където градушка колкото орех е унищожила реколтата на хората.

Още за пораженията от бедствието в района:

Тонове кал, тиня, изкъртен асфалт и подгизнала покъщнина разчистват втори ден хората от село Камен. А екипи на пожарната цяла нощ източваха язовира „Зеленчуков дол". В момента нивото му се е понижило с метър и властите уверяват, че при нов дъжд няма опасност да прелее.

Румен Павлов, кмет на община Стражица: Проблемът е многото вода, многото дъжд, който се изсипа - около 100-120 литра на кв. метър. Проблемът идва от големият водосток и голямата сила на водата, направи всички проблеми.
Димчо Димов, кмет на с. Камен: Нямаме паника, почистени са улиците, учрежденията си работят, контролирано изпомпваме избените помещения и котелното помещение на училището.

В съседното село Горски Сеновец градушка напълно е унищожила градините на хората.

4000 декара слънчоглед, царевица, пшеница и рапица също са под вода.

Станимир Стоянов, главен агроном на земеделска фирма: Може да се каже, че реколтата е съсипана, не на 100%, но може би с 50% ще паднат добивите.

Земеделският производител се надява на компенсация от държавата, за да възстанови поне малка част от нанесените щети. По груби изчисления загубите са за около 240 000 лв. В момента се извършва оглед на засегнатите култури.

Работата по отводняването в района продължава и се очаква в 14.00 часа бедственото положение в Община Стражица да бъде отменено.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов коментира предложението на ДПС партийната субсидия да бъде премахната
Борисов коментира предложението на ДПС партийната субсидия да бъде премахната
Съветът по сигурността към МС обсъди Годишния доклад за националната сигурност
Съветът по сигурността към МС обсъди Годишния доклад за националната сигурност