НОВИНИ

Нормализира се обстановката във Венецуела

След няколко дни на бурни протести обстановката в страната се нормализира. Демонстрантите обаче са категорични, че няма да се откажат от борбата срещу режима на Николас Мадуро. Лидерът на опозицията Хуан Гуайдо призова за мирни шествия пред казармите в страната утре. Днес групата от Лима - 12 държави от региона, ще обсъжда кризата във Венецуела.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:27, 03.05.2019 (обновена)
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Президентът Николас Мадуро се появи заобиколен от военни, с което искаше да покаже, че армията продължава да подкрепя управлението му. В началото на седмицата лидерът на опозицията Хуан Гуайдо обяви финална фаза в борбата с режима на Мадуро. На призива му откликнаха хиляди.

Стигна се до сблъсъци между демонстрантите и служителите на реда.

Торнан Хулио, ранен при протестите: Начинът, по който властта се отнесе с хората, беше страшен, ужасяващ!

Луис е ранен след като брониран автомобил се врязва в редиците на мирното шествие.

Луис Алехандро, ранен при протестите: Без страх, със същото убеждение и сила, ще продължа да протестирам. Защото ако всички заедно се вдигнем, Мадуро няма да устои на натиска и ще се оттегли. Трябва да продължим. За това в нито един момент не съм съжалил, че ме удари бронирана машина.

Според последните данни загиналите при размириците са четирима. Протестиращите имат широка обществена подкрепа. Майката на Луис застава зад каузата му.

Искам властта да осъзнае несломимата сила на борците за свобода на Венецуела. Те не могат да бъдат победени! Вече не сме хора, които ще се пречупят, защото сме борци и искаме Венецуела да бъде свободна!

Армията обаче остава лоялна на президента Мадуро. Не са малко и привържениците му сред обикновените хора, въпреки тежката финансова и икономическа криза във Венецуела. В началото на следващата седмица държавният секретар на САЩ Майк Помпео и министърът на външните работи на Русия - Сергей Лавров, ще обсъдят ситуацията в страната. Двете държави са на противоположни позиции по темата - Вашингтон подкрепя Гуайдо, а Москва застава зад Мадуро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Приключи стачката на пилотите на скандинавската авиокомпания САС
​Приключи стачката на пилотите на скандинавската авиокомпания САС
Съдът ще заседава по делото за цената на билета за градски транспорт в София
Съдът ще заседава по делото за цената на билета за градски транспорт в София