НОВИНИ

Нормална е обстановката в боляровското село Шарково

Днес в село Шарково, след четири дни на унищожаване на животни, беше спокойно. Обезщетенията за пострадалите стопани все още не са достигнали до тях.

bnt avatar logo
от Румяна Стефанова
19:43, 16.07.2018
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Животните на баба Дора оживяха още един ден. Около двайсетина човека от близките села и градове охраняват фермата ю денонощно. Ветеринари и полиция днес в Шарково нямаше. Жителите на боляровското село обаче имат друга тревога. Опасяват се, че от загробените над селото животни ще бъде замърсена питейната вода в района.

Методи Маджаров, с. Шарково: Предполагаме след големите дъждове и валежи есенни и пролетни водата от там повърхностната ще текне. тази която ще се просмуче след време до къде ще стигне не знам.
;

Омбудсманът на Републиката Мая Манолова се ангажира лично пред животновъдите в Боляровско да съдейства за справедливо обезщетение за унищожените стада. Тя подкрепи решението на фермерите за изпращане на сигнал до Страсбург и настоя отговорните за случилото се в района да поемат своята отговорност

Мая Манолова, омбудсман на България: Това което аз не мога да си обясня как може да се пристъпи към подобни стъпки без да се обясни на хората защо го правят, как го правят, само болни ли избиват, здрави ли защото хората имат право на информация и добро управление. Доброто управление означава тези които сме избрали да информират какво правят. Не е правилно да не се информират хората.

В ранния следобед фермерите все още не бяха получили обезщетения за животните си.


Междувременно, във Варна излязоха на протест срещу превантивно избиване на здрави животни в Ямболска област. Според протестиращите, така държавата унищожава животновъдството в страната. Настояват да се умъртвят само болните животни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адекватна ли е реакцията на БАБХ за чумата по животните: Коментар на експерти
Адекватна ли е реакцията на БАБХ за чумата по животните: Коментар на експерти
Промени в датите на изпитите след VII клас и ваканциите
Промени в датите на изпитите след VII клас и ваканциите