НОВИНИ

Да се проведат избори в Донбас, реши Нормандската четворка

Да се проведат избори в Донбас до края на юли, а до края на април да бъдат освободени всички незаконно задържани от Киев и сепаратистките републики лица. До това споразумение стигнаха външните министри на страните от Нормандската четворка на срещата си в Париж, посветена на украинската криза.

bnt avatar logo
от БНТ
09:02, 04.03.2016
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Срещата приключи с приемането на съвместно изявление след четиричасови преговори. По време на разговорите, външните министри на Украйна, Русия, Германия и Франция са разгледали изпълнението на договорките от Минск и приетите допълнение към него.

Сред тях се числи споразумението за изтегляне на тежките оръжия с калибър под 100 милиметра от зоната на конфликта. Дипломатите отбелязаха, че украинските въоръжени сили са нарушавали примирието по-често от военните групировки на изток. Във връзка с тази статистика министрите призоваха до 30 април да се създаде съвместно с Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа механизъм за предотвратяване и уреждане на произшествията, свързани с прекратяването на огъня.

За целта всички замесени в конфликта страни трябва "да осигурят на наблюдателите на ОССЕ достъп до зоната на конфликта", за да могат да бъдат посочени отговорните за нарушенията на примирието. Пак до тази дата се предвижда амнистия на всички политически затворници, задържани от Киев и сепаратистките републики.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че са били обсъдени всички аспекти на провеждането на избори в Донбас. Според него, освен амнистията и гарантирането на мирното провеждане на вота, е важно да се приеме и закон за специалния статус на Източна Украйна. Той отбеляза, че в скоро време може да се състои телефонен разговор между държавните и правителствени ръководители на страните от Нормандската четворка, за да се обсъди именно тази тема.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Всеки ден 3-ма в България души се разболяват от рак на дебелото черво
Всеки ден 3-ма в България души се разболяват от рак на дебелото черво
За охрана на селата са необходими 32 млн. лв годишно
За охрана на селата са необходими 32 млн. лв годишно