"И те живели дълго и щастливо..." - това разказват приказните истории за принцове и принцеси. Но какво всъщност е щастието и само в приказките ли ще го намерим? Калина Текелиева търси отговора в Норвегия, където живеят най-щастливите хора на света.

Суровият климат не помрачава ведрото ежедневие на един северен народ. Норвегия е най-щастливата страна в света. Това заключва доклад на ООН, публикуван неслучайно в Международния ден на щастието.

Нина Танггорд Ломеланд, хуманитарен работник: "Живяла съм в различни страни и виждам, че норвежците наистина сме привилегировани."

Класацията на щастието се основава на един-единствен въпрос. Представете си стълба с 10 стъпала, където най-ниското е най-лошият възможен живот, а най-високото - пълно щастие. Къде ще поставите живота си? Зад субективния отговор обаче стоят съвсем обективни фактори.

Марин Мол, учен: "Мисля, че всичко идва от баланса между работа и личен живот. Безплатното образование и здравеопазване ни дават сигурност."
Харалд Еия, комик: "Звучи скучно, но норвежците са щастливи заради добре функциониращи институции. Администрацията ни уважава, отнасяме се добре един с друг и се чувстваме част от общността."

Според Харалд Еия, това може да се постигне и във всяка друга страна. Търсим България в класацията и я намираме на 105-то място от общо 155. Българите явно не са особено щастливи, но надежда ни дава изкачването с 14 места от миналата година.

 Норвегия е най-щастливата страна в света

Норвегия е най-щастливата страна в света

Норвегия измести Дания от първото място в класацията за най-щастлива страна в света, показа публикувания в понеделник Доклад за световно щастие за 201...

В Норвегия вече е достъпна информацията за заплатите на цялото население

В Норвегия вече е достъпна информацията за заплатите на цялото население

Всеки в Норвегия може да провери с няколко кликвания на мишката колко получава съседът му, лидерът на страната или неговата съпруга, информира Франс п...