НОВИНИ

Нощен градски транспорт в София тръгва пробно от пролетта

Намаляване на глобата за нередовните пътници в градския транспорт в София от 200 на 50 лева е едно от предложенията в новата наредба на Столичната община. Тя беше представена тази сутрин на "Московска" 33. Ще бъде премахнато ограничението и за обем на ръчния багаж, а нововъведеният "зелен билет" вече е законово регламентиран. През пролетта се очаква да тръгне експериментално и нощен градски транспорт.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
19:55, 21.02.2018
Чете се за: 01:35 мин.
У нас

Билетът за нощен градски транспорт ще струва 2 лева. Той ще важи за цяла нощ, като работното време на новата услуга ще е от 24 ч. до 4 ч. През това време пътниците ще могат да ползват всяка една линиите и да се прекачват само с един билет. Все още се обсъжда колко точно да са линиите и какви да са маршрутите им. Най-вероятно те ще са 4 и общата им спирка ще е в центъра на София, където автобусите ще правят по-голям престой. Иначе новата наредба цели градският транспорт да стане по-екологичен, по-ефективен и също да се намали броят на гратисчиите. За това трябва да допринесе и новата билетна система. За нея все още няма избран изпълнител, защото процедурата се обжалва в Комисията за защита на конкуренцията. В наредбата ще бъдат описани и всички електронни канали, от които гражданите ще могат да си купят превозни документи.

Въвеждането на нощен градски транспорт от пролетта ще е пробно. След това от общината ще решат дали той да стане постоянен и какви средства ще са необходими за това.

Екатерина Йорданова, председател на Постоянната комисия по транспорт и туризъм, СОС: За голяма част от вас не е тайна, че ние сме експериментирали с нощен транспорт в миналото, надяваме се в момента да има по -голяма необходимост, защото тогава анализът сочеше, че не е оправдано.
;

Вече се знае, че метрото няма да е включено към нощния транспорт. Действащата наредба за градския транспорт е от 2013 година, като е актуализирана през 2016 г. Сега се налага изцяло нова, заради въвеждането на "зелен" или напълно безплатният "бял" билет в градския транспорт при мръсен въздух, както и заради бъдещата електронна система за таксуване.

Зафир Зарков, общински съветник: В наредбата се предвижда да може по всички електронни канали, през уеб браузър или телефон всеки да може да закупува превозен документ и дори мобилният телефон да може да удостоверява, че има превозен документ съответният пътник.

Новата наредба ще регламентира и дали след въвеждането на новата тикет система пътуването ще се засича по време или разстояние. Все още обаче не може да се даде точен срок за тази предстояща модернизация.

Христиан Петров, директор на Центъра за градска мобилност: В момента има поредно обжалване в КЗК, което решение е наша ползва, очакваме законовия срок да видим дали ще има последващо обжалване във ВАС.

След избора на изпълнител, той ще има две години да изпълни поръчката. Друг акцент от проектонаредбата е отпадането на ограничението за багаж. Досега пътниците с два куфара например, трябваше да купуват още един билет, след приемането на новите правила, всеки ще има право да ползва градския транспорт, носейки колкото багаж може.

Наредбата ще бъде внесена в СОС до края на седмицата, а след това ще има един месец за обществено обсъждане преди да бъде разгледана от комисиите. Всички граждани, които имат предложения, ще бъдат изслушани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Да влезеш в картините на Климт
ДРУГИТЕ новини: Да влезеш в картините на Климт
Дискусия за здравословно детско и ученическо хранене се проведе в Пловдив
Дискусия за здравословно детско и ученическо хранене се проведе в Пловдив