НОВИНИ

"Нощните вълци" предизвикаха сблъсъци в София

Сблъсъци между русофили и русофоби беляза пристигането на руските рокери "Нощните вълци" на столичния храм-паметник "Св. Алексанъдр Невски". Любимците на Путин бяха посрещнати с църковна служба и хляб и сол от симпатизанти, но и с освирквания от протестиращи. Вчера такива сблъсъци имаше и в Бургас. Столичната община разреши проявата в София, но със засилено полицейско присъствие.

Николай Минков
от Николай Минков
18:42, 01.07.2016 (обновена)
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

Полиция и жандармерия още по обяд блокираха Храм-паметника Алексанъдр Невски.

Още преди да са пристигнали рокерите пред храм-паметника Александър Невски, възникнаха сблъсъци между привържениците на мотористите и противниците на мотопохода.

Белезниците усмириха двама от най-агресивните, а полицията раздели двата лагера с троен кордон от униформени.

Привържениците на "Нощните вълци" издигнаха лозунги с лика на Путин и развяха знамена с комунистически символи:

"Подкрепяме славянството и миналото ни, защото искат да ни унищожат! Походът на "Нощните вълци" е за обединяване на славянството, ако тези соросоиди не знаят!"

Протестиращите пък отговориха със знамена на НАТО и карикатури на руския президент:

"Всичко това, което се организира от хората на Путин е пропаганда и е част от неговата хибридна война, с която иска да ни извади от Европейския сюз."

Руските рокерите пристигнаха в София от Троянския манастир, ескортирани през целия път от полиция.

Момиченца в носии ги приветстваха с хляб и сол, а двама свещеници ги благословиха.

Рокерите бяха предвождани от втория в йерархията на "Нощните вълци Андрей Бобровски, тъй като лидерът им има забрана за влизане в ЕС и САЩ, заради участието си в бойните действия в Донбас.

Андрей Бобровски: "За Алексендър хирурга мога да кажа,че ако си вкаран в списъка със санкциите, значи ти си направил нещо настина значимо в своя живот. Не съм участвал в бойни действия в Украйна, но ако живеех в Днобас, със сигурност щях да защитя дома си".

Рокерите не влязоха в храма, за да не се стигне до допълнителна ескалация на напрежението. Бобровски отрече, че зад мотопохода стоят външнополитическите цели на Кремъл. И директно се обърна към протестиращите.

Андрей Боборвски: "Ако им харесва да викат, че някой е провокатор, нека да викат. Важното е да не пречат на никого. Ние сме мотористи, а не политици. Гордеем се, че ни наричат рокерите на Путин".

Бобровски обясни, че по 1500 лв. лични средства са дали четиримата руски рокери за похода си до България,а визите им са шенгенски, като неговата е издадена в Словения.

В руския културно-информационен център след среща с журналисти Младежката организация на БСП награди рокерите с почетен медал, а Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров чрез своя заместник им подари икона на Св. Цар Теревел - Освободителя на Европа.

Походът на "Походът на Нощните вълци" продължава на запад.

Бобровски обясни, че по 1500 лв. лични средства са дали четиримата руски рокери за похода си до България,а визите им са шенгенски, като неговата е издадена в Словения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Влак закъснява постоянно заради липса на локомотиви
Влак закъснява постоянно заради липса на локомотиви
България и Русия обсъдиха в Сочи енергийното си сътрудничество
България и Русия обсъдиха в Сочи енергийното си сътрудничество