НОВИНИ

Нощта на театрите във Варна

Над 200 събития в 13 български града ще бъдат представени в Нощта на театрите днес и утре. В тазгодишното пето издание са предвидени много театрални и музикални спектакли, пътешествия зад кулисите, флашмобове, срещи с любими актьори и изложби.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Габриела Иванова
20:14, 04.11.2017
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

Пред сцена “Филиал” в момента се играе един от спектаклите, включени в програмата на “Нощта на театрите, “Месец на село” от Иван Тургенев. Постановката е на Стилиан Петров. Интересни и различни бяха събитията днес в цялата страна.

Нощта на театрите във Варна започна с цветно и шумно шествие на младежите от театралните школи в града. Те преминаха по пешеходната зона, като раздаваха рекламни листовки за спектакли от програмата на Варненския драматичен театър и приканваха минувачите да отидат на театър.

Габриела Иванова: Просто се опитваме да привлечем хората, да ги заинтересоваме, да привлечем внимание, за да се обърне внимание на театъра повече.

Нощта на театрите във Варна продължава на Основна сцена, където малко преди полунощ най-запалените почитатели на театъра ще могат да видят любимия на варненските актьори спектакъл “Криворазбраната цивилизация” от Добри Войников.

С безплатни театрални постановки в Русе отбелязват Нощта на театрите. В двата дни кукленият и драматичният театър в града предлагат на децата образователни спектакли - „Приказка за Ох”, „Приказка за мечтатели” и „Веселият светофар”, а утре от 12 ч. най-малките ще могат да се включат в театрална работилничка. Могат да разгледат и изложба от фотографии и кукли.

Благоевград също се включи в Европейската нощ на театрите. Тази година Драматичният театър „Никола Вапцаров“ предлага още по-богата програма, в две вечери, а билетите за представленията са на по-ниски цени. След пиесата „Красавицата и звяра“, децата и техните родители имаха възможността да надникнат зад кулисите, както и да видят гримьорните в театъра.

Илия Павлевчев, актьор: “Ще видят къде правим костюмите, където се правят репетиции на маса, когато се започва нова пиеса. И така смятам, че за тях това е добър начин да ги приобщим към нас. Нещо, което го познаваш много по-добре, ти почващ се влюбваш в него, това е нормално“.

Пловдивският драматичен театър отбелязва Нощта на театрите с обиколка за любители на сценичните изкуства наречена „Пътят на актрисата” – Групите могат да проследят стъпките на актьорите преди всяко представление и да се запознаят с действащите лица в спектаклите – тези на сцената и другите които не се забелязват и „помагат” зад кулисите.

В София имаше опашка от желаещи да надникнат зад кулисите на Народния театър. Повече от 400 посетители ще включат в обиколката, те ще получат и отстъпка от цената на билетите през ноември.

За първи път Нощта на театрите ще продължи два дни. Утре на сцена Ротонда от 16 часа варненската публика ще види концерта “Сънувах сън – една мечта”. Публиката ще чуе известни оперети и мюзикъли, в изпълнение на артисти от Държавната опера във Варна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пловдивската болница Свети Георги е с най-много неосигурени пациенти у нас
Пловдивската болница "Свети Георги" е с най-много неосигурени пациенти у нас
Джошуа Редман е гостът в галавечерта на Пловдив джаз фест
Джошуа Редман е гостът в галавечерта на "Пловдив джаз фест"