НОВИНИ

Носталгия и Брекзит

Каква страна искат да си върнат обратно онези по-възрастни британци, които масово подкрепиха излизането от Европейския съюз и възможни ли са надеждите им? Вижте репортаж от курортния Грейт Ярмът, където 70 на сто от населението е гласувало за Брекзит.

Невена Бонева
от Невена Бонева
16:53, 12.07.2016
Чете се за: 01:03 мин.
По света
Бари Сгюард, 74-годишен пенсиониран собственик на хотел: "Едно време на този плаж не можеше да се намери място. Имаше много хора, хиляди, стотици хиляди. Правеха график - две седмици за Шотландия, после две за Йоркшир. Човек не можеше да се вреди. Хората резервираха година предварително".

Грейт Ярмът в Източна Англия, на брега на Северно море, население 70 хиляди души. Бил процъфтяваш морски курорт, докато през 70-те не се появили достъпните пакети за почивка в Испания. Сега са притиснати от безработица, младите рано спират да учат, момичетата забременяват още в тийнейджърска възраст. А възрастните си спомнят славното минало.

Ивон Пайкоф, 69-годишна: "Искам страната да стане каквато беше, децата да си играят навън, а не както сега да не могат заради здравето или сигурността".

Като Грейт Ярмът залязват и други британски градове. Дали заради пренасочването на туристите или закриването на цели индустрии, резултатът е орязани доходи и самочувствие. Хората винят политиците, банкерите, чужденците, евробюкрократите.

Шон Сатън, 46-годишен: "Искам пак да сме задружни, хората да си помагат. да можеш да вървиш по улиците вечер и да не те е страх, че ще те нападнат. Да можеш да си оставиш отключена вратата, като отиваш до магазина, без да те е страх, че ще те оберат".
Бил Олдридж, 56-годишен: "Мисля, че обичаме да правим нещата по наш начин. Не други да ни диктуват".

В Грейт Ярмът не се заблуждават, че вотът им за Брекзит е скок в неизвестността.

Бари Сгюард, 74-годишен, пенсиониран собственик на хотел: "Не знам какво ще стане нататък. Със сигурност ще идват повече летовници. Вече започнаха".

Дори спадът на лирата след референдума ги изпълва с надежди - че ваканциите в чужбина ще поскъпнат и курортът им отново ще се напълни, както преди.

Бари Сгюард 74-годишен, пенсиониран собственик на хотел: "А дали това ще спука балона на някои ваканционни индустрии в чужбина, и хората ще идват тук отново, би било добре, нали?
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премахват растителността от покрива на джамията „Макбул Ибрахим паша”
Премахват растителността от покрива на джамията „Макбул Ибрахим паша”
Коя е Тереза Мей?
Коя е Тереза Мей?