Папа Франциск призова за „мобилизация на всички“, за да може „Нотр Дам“ да стане отново „архитектурното бижу на колективната памет“. Генералният директор на ЮНЕСКО обяви, че организацията е готова да изпрати в Париж опитни експерти по възстановяване на засегнати културни паметници.

Пепел, разтопено олово, което се стича от витражите и сякаш недокоснат от пожара златен кръст. Първите картини от вътрешността на катедралата след потушаването на пламъците. Вътре е като след бомбардировка, възкликна пред медиите главният викарий на Париж. Нелепото опустошение в мирно време напомни, че катедралата оцелява в продължение на осем века и половина и устоява на две световни войни.

Андрю Смит, историк: През 1871 година паметникът е бил спасен от разрушение. През 1944 година нацистите също заплашват да го изпепелят, но това е предотвратено.
Франция и международната общност ще възстановяват парижката „Нотр Дам“

Франция и международната общност ще възстановяват парижката „Нотр Дам“

Стотици милиони евро вече са обещани за възстановяването на парижката катедрала „Нотр Дам“ след опустошителния пожар, причинил частично срутване на 85...

Френската революция лишава катедралата от нейната кула. Тогава съкровищницата ѝ е разграбена, а големите статуи на портала са разрушени. Но в началото на 19-и век идва период на реставрация.

През 20-те и 30-те години на миналия век пожарни екипи редовно тренират за предпазването на Нотр Дам от евентуален пожар. Деветте камбани на катедралата, чиито звън на 25 август 1944 година отбелязва освобождението на Париж, през 2013 година са заменени с нови.

Паметникът, обаче, не помни пожар като снощния. Огънят изпепели по-голямата част от централния покрив на катедралата с дължина близо сто и ширина 13 метра.

© БГНЕС

В пламъците изчезнаха оригинални дъбови греди отпреди осем века.

Бертран дьо Фейдо, вицепрезидент на реставрационната група "Фондация на наследството": Някои части никога няма да бъдат възстановени. Това е била уникална работа на дърводелците от Средновековието. На нашата територия вече няма такива вековни дъбове, толкова високи. За това трябва да се търсят нови технологии.
Злополука е причина за пожара в "Нотр Дам"

Злополука е причина за пожара в "Нотр Дам"

Според прокурора на Париж - пожарът е причинен от злополука, а не е умишлен. 50 следователи търсят причините за трагедията.

Париж се съвзема от трагедията, която се превръща в предизвикателство. А Нотр Дам, неизменната част от историята на града, вече пише нова история - за героичните прояви на пожарникарите и на капелана Жан-Марк Фурние, спасил венеца от тръни на Исус от пламъците.

За светкавичното набиране на средства и усилията, които ще бъдат вложени за възстановяване на паметника. Истории, които със сигурност пак ще привличат тълпи от туристи и току виж - появили се върху картички по щандовете на букинистите край Сена.

© БНТ