НОВИНИ

Нов алманах представя чувствителните зони по българското крайбрежие

Нов алманах представя чувствителните зони по българското крайбрежие, съобщи д-р Илиян Коцев, специалист геоморфология и компютърна картография в Института по океанология във Варна. По думите му такава разработка не е правена близо 40 години.

нов алманах представя чувствителните зони българското крайбрежие
bnt avatar logo
от БНТ
10:12, 13.06.2017
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Алманахът е дело на 10-членен колектив, включващ специалисти от три научни института. Кампанията по картографиране на крайбрежието е проведена в рамките на 8 седмици през миналата година. В книгата са включени и много снимки, част от които подводни.

Картографирани са 14 чувствителни зони, допълни Коцев. По думите му тези райони са уязвими не само от екологична гледна точка.

Сред най-чувствителните райони са езерата край Бургас. Според Коцев около Варна също има такива точки - две защитени зони южно от нос Галата и скален риф в района на Златни пясъци. Ученият допълни още, че заради наличието на богати археологически ценности, уязвими са зоните около Стария град в Несебър и в Созопол. От икономическа гледна точка трябва да се внимава много в района на Златни пясъци, каза още Коцев.

Създаването на алманаха е финансирано от френската компания, която проучва залежи в находището "Хан Аспарух" в Черно море, и нейни партньори. Управителят на фирмата Кзавие Фожрас посочи, че книгата ще се разпространява безплатно.

Целият тираж, който е от 1000 бройки, ще бъде раздаден на библиотеки, училища, университети и неправителствени организации.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виртуални приемни на КЗП ще приемат сигнали за нередности в морските ни курорти
Виртуални приемни на КЗП ще приемат сигнали за нередности в морските ни курорти
В Румъния: Кризата за персонал ускорява автоматизацията на производството
В Румъния: Кризата за персонал ускорява автоматизацията на производството