Нов антиправителствен протест започва тази вечер в Букурещ. Колко души ще събере той предстои да видим. Първата демонстрация в петък срещу корупцията и правосъдните и наказателни закони, с искане за оставка на правителството, събра в столицата 100 хиляди души, много от тях дошли специално от чужбина. Намесата на полицията със сълзотворен газ и водни оръдия завърши със стотици ранени. Вторият протест снощи премина мирно, с около 40 хиляди участници.

Протестиращите в Румъния срещу правителството обещават да не се откажат, докато не постигнат промяна. И във втората нощ на демонстрации в Букурещ и други градове, те повториха исканията си.

Корина, живее във Франкфурт: Трябва да променим политиците. Да сменим правителството. Те са неспособни да направят нещо за нас. Мислят само за себе си. Няма да се откажем, докато нещо не се промени.
Тудор Чирила, актьор и певец: Не искам страхът да надделее в румънското общество. Това е последното, което ни е останало - да протестираме свободно.

Лидерът на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня нарече протеста "атака срещу конституционния ред в страната, която е недопустима". И определи като опасни изказванията на президента Йоханис, който осъди намесата на жандармерията в петък вечер, когато пострадаха близо 400 души. Полицията защити действията си, докато много демонстранти твърдят, че срещу тях е използвана сила без причина и без да са предизвикали униформените.

Даниел Коман, журналист TVR1: Премиерът Виорика Дънчила е поискала информация от тайните служби за подстрекателите. Докато президентът и опозицията твърдят, че жандармерията е превишила правомощията си, от управляващата партия казват, че употребата на сила е съответствала на ситуацията, а виновни са провокаторите. Управляващите поискаха президентът да се извини за думите си по адрес на жандармерията и изтъкват, че сред протестиращите е имало провокатори от футболни агитки.

Протестите се дължат на крещящо разминаване между изборните обещания и конкретните резултати от управлението, коментира в интервю за БНТ румънската писателка Дойна Жела Деспоя. По думите й, става дума за "протест, който е стигнал до отчаяние, невъзможен за удържане, без обаче да съзнава откъде да започне генерално прочистване."

Специално за NEWS.BNT.BG: Дойна Жела Деспоа: Цяла Румъния трябва да е на улиците

Специално за NEWS.BNT.BG: Дойна Жела Деспоа: Цяла Румъния трябва да е на улиците

Протестите в Румъния се дължат на крещящо разминаване между изборните обещания и конкретните резултати от управлението - това каза в специално интервю...