НОВИНИ

Нов дом за Коледа след години ходене по мъките

Една самотна майка с две деца ще посрещне празниците в нов дом. В края на лятото ви разказахме тъжната история на Гергана Сърбинска. Преди 5 години след силното земетресение къщата в Драгичево, в която живее става необитаема. След ходене по мъките, с помощта на Българската национална телевизия семейството получи от Националната компания "Железопътна инфраструктура" нов покрив над главата. И за новия дом ще й трябва помощ, но Гергана е щастлива и на малкото, което е получила.

Мина Петрова
от Мина Петрова
12:31, 24.12.2017
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Пет години след земетресението в Перник и осем месеца след първата ни среща с Гергана, тя най-накрая успя да намери своето жилище - тристаен апартамент на гарата в Перник.

Гергана Сърбинска: "Много, много, много трудности преживях. Всяка зима трудности, няма вода в Драгичево, замръзват тръби, тоалетна, баня - нямаме, къпя се по хорските къщи... Е, сега вече съм на жилище, където имам баня и тоалетна, което е най-важното!"

Така изглежда къщата в село Драгичево - напукани стени, ронещ се покрив, без баня и тоалетна, с една стая за двете момичета, която е пригодена и за хол, и за склад, едно легло пред вратата, на което спи Гергана, за да пази входа, и малка кухня. През зимата семейството се отоплява само с една малка печка.

Гергана Сърбинска: "Тука са по-високи таваните, по-трудно се затопля."

Гергана израства по домове за сираци, заедно с брат си близнак. През 2010, той умира. Принудена е да работи още от дете. Сега е чистачка в Българското национално радио. Взима минималната работна заплата за страната и не може да си позволи да плаща наем, сметки и потребности за себе си и дъщерите ѝ. Вече казва че е щастлива, че ще успее да даде по-хубав дом на своите деца.

Гергана Сърбинска: "Много съм доволна. И съм много, много съм щастлива. "

През август, четири месеца след първата ни среща с Гергана и множество разговори и имейли с общините в София и Перник, с кмета на Драгичево и с Национална компания "Пътна инфраструктура", семейството получи новината за новото жилище. НКЖИ успяха да намерят свободен апартамент. Той е значително по-голям от къщата - близо 70 кв., но има нужда от сериозен ремонт - нов под в кухнята, кабели, осветление и мебели. Но въпреки това, Гергана е щастлива и благодарна.

Гергана Сърбинска: "Да благодаря на хората, които ми подадоха ръка. На инфраструктората, на моя началник, на БНТ, също ми подадоха , които задействаха, нямам просто думи, за изказване. Най-после да си имам свое жилище... Попаднах на хора. Попаднах, просто на хора. "

А за да оправят апартамента по-бързо, на семейството ще помогнат много близки и приятели - кой с каквото може. И благодарение на тяхната помощ - Гергана и двете ѝ дъщери ще имат нов дом, точно навреме за празниците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Японска рецепта за щастие
Японска рецепта за щастие
Коледен базар на грамофонни плочи в София
Коледен базар на грамофонни плочи в София