НОВИНИ

Нов европейски регламент срещу киберзаплахите влиза в сила

От утре в ЕС влиза в сила нов регламент, който ще засили способностите на държавите членки за противодействие на киберзаплахите. Регламентът предоставя повече правомощия и ресурси за Европейската агенция за киберсигурност, която ще помага на страните да се справят по-добре в случаи на киберзаплахи.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:20, 26.06.2019
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Българският комисар Мария Габриел обясни днес, че новият регламент е крайъгълният камък в борбата с киберзаплахите. Освен засилени правомощия на Европейската агенция за киберсигурност, той включва и нови правила в сертифицирането на киберсигурността на продукти и услуги.

Мария Габриел - еврокомисар по въпросите на цифровото общество и цифровата икономика: Новите правила ще помогнат на потребителите да проверят предварително на какво ниво на сигурност отговаря даден продукт по отношение на киберзаплахите и така да направят информиран избор. А предприятията ще могат да сертифицират своите продукти и услуги само веднъж и да получат удостоверения, валидни в целия ЕС. Така те ще пестят съществено време и разходи. Рамката за сертифициране ще засили устойчивостта и конкурентоспособността на единния пазар в областта на киберсигурността.

Следващите седмици Европейската комисия ще отправи покана към всички заинтересовани страни за създаването на експертна група за сертифициране. Също така ще започват консултации за изготвянето на работна програма на ЕС, в която ще бъдат определени приоритетите по отношение на сертифицирането за следващите години.

Еврокомисията продължава работата и по създаването на Европейски експертен център за киберсигурност. Габриел се надява до края на октомври да бъде постигнато политическото споразумението за това.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Създава се Национален координационен център за безопасно движение по пътищата
Създава се Национален координационен център за безопасно движение по пътищата
Свиленски: Партийните субсидии са най-контролираният разход в държавата
Свиленски: Партийните субсидии са най-контролираният разход в държавата