НОВИНИ

Още един фалшив сайт продава от "вълшебните чайове"

Отново фалшив сайт, този път имитиращ сайта на здравното министерство. И той разпространява невярна и опасна за здравето информация, съобщиха от министерството. Компютърният отдел към ГДБОП пое и този случай. В началото на седмицата ви информирахме за фалшива интернет страница на Българската национална телевизия. На фалшивите сайтове онлайн -търговци рекламират продукта си- съмнителен чай срещу паразити "Фитобалт" и други продукти. В редакцията продължават да се обаждат потърпевши клиенти, поръчали вече продукта.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
17:57, 05.01.2017
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

Точно по празниците Марийка Янева решава да си направи новогодишен подарък - в интернет попада на рекламата на чай срещу паразити и решава да го използва за разтоварване.

Марийка Янева: "На тия години човек трябва да направи поне едно прочистване и това което бяха публикували беше нещо ужасно. Това много ми повлия и аз имам проблем със щитовидната жлеза и си викам, хайде билка е, не е кой знае какво."

Марийка влиза в сайта и си поръчва чая. Следва телефонно обаждане.

Марийка Янева: "Да, една жена, обаче усетих, че има руски акцент, и попитах вие рускиня ли сте и тя казва "да я обаждам се от Рига и аз викам е как така, българско лекарство, български учени и откъде накъде в Рига."

Въпреки това жената е поръчала от "лекарството".

Едва след като прави поръчката, тя вижда репортажа по БНТ - че става въпрос за измама.

Марийка Янева: "И като чух по телевизията, че това е фалшификат и измама и викам а не, няма да ходя никъде. Ето това е на 28 направена поръчка, те ми се обаждат. А тука на 29, вече аз звъня за да се откажа от поръчката и телефона невалиден."

И така, поръчаният чай е доставен по куриерска фирма, но Марийка отказва да плати 108 лева.

Като нея има и други хора. Някои от тях са се натъкнали и на фалшивата страница на Министерството на здравеопазването. За по-голяма достоверност е използвано името на доцент Евгени Морозов, представен като ръководител на Центъра по заразни и паразитни болести. Всъщност истинският ръководител е проф. Тодор Кантарджиев

Ваньо Шарков, зам.-министър на здравеопазването: "Там е качено интервю с руски лекар някакъв, който обяснява колко е полезно всичко, а сайтът така е написан, все едно някой руски летовник ви говори. Това си е чиста проба измама, подвеждане на потребителите и изключително голяма простотия и се надявам българските граждани да не обръщат внимание."

Към момента се знае, че хостинга на сайта е руски. И става въпрос за една и съща група измамници - опитвайки да използват и БНТ, и министерството на здравеопазването, за да подсилят търговията си.

От здравното министерство също сезираха ГДБОП.

Явор Колев , Компютърни престъпления в ГДБОП: "Случаят е същият като този, който беше със страницата на БНТ, вероятно е и една и съща група хора. Това, което сме устанивили, че такива случаи има в много страни и са минали, и сайтовете са били закрити и ние също сме поискали съдействие от нашите партньори в съответните държави."

Същата измамна схема е била засечена и в Холандия, Хърватска и Франция. Предстои сайтовете у нас да бъдат затворени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приютът за бездомни в Силистра е запълнен
Приютът за бездомни в Силистра е запълнен
Лошо време в цяла Европа
Лошо време в цяла Европа